Popular Posts

Tuesday 12 March 2019

အခဲ Shotening (လြယ္လြယ္ေခၚ အဆီခဲ)

ဒီလိုဆီေတြနဲ႔ စားေသာက္ကုန္ ထုတ္မွေတာ့ ေဆး႐ုံေတြေထာၿပီေပါ့ဗ်ာ  ....
ကိုယ္တိုင္ေတြ႔ေတာ့ အရမ္းအံ့ျသသြားတယ္ ႐ိုး႐ိုးစားအံုးဆီေလာက္ပဲ လုပ္ၾကတယ္ထင္တာ 
အခုေတာ့ဆီက ပလတ္စတစ္နဲ႔ပတ္ထားတဲ့ အခဲႀကီးဗ်ာ  ေၾကာ္ၿပီးစင္တဲ့ ဟာေတာင္ ျပန္ခဲသြားတယ္...
Credit Golden Valley



ဆီအုန္းသီး ရဲ႕ အျပင္ အမၽွင္ေတြကို ေပါင္းခံက်ိတ္ခြဲလၽွင္ စားအုန္းဆီ(Crude Oil)  ကို  သန္႔စင္ၿပီးရင္ ၃ မ်ိဳး ၃စားထြက္ပါတယ္
 ၁,စားအုန္းဆီသန္႔ 
၂, အခဲ Shotening (လြယ္လြယ္ေခၚ အဆီခဲ) လို႔ေခၚၿပီး သူ႔ကို -3°Cမွာ ၂၄ နာရီၾကာ ခဲ ၿပီးမွ ေစ်းကြက္ကိုထုတ္ေရာင္းတယ္ ။

အဲ့အခဲကို မာဂ်ရင္း / ဒိုးနတ္ / ကိတ္မုန္႔အေပၚမွ ခရင္/ ေထာပတ္ / အေၾကာ္ခံဆီ အေနနဲ႔အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ 
မ်ားေသာအားျဖင့္ လမ္းမေတာ္ /သိမ္ႀကီးေစ်းနားက ေထာပတ္ဆိုင္ေတြ အသံုးမ်ားပါတယ္
ေစ်းခ်ိဳတဲ့ ေထာပတ္ျဖစ္ဖို႔ ပံုထဲကို shotening အႏွစ္ေတြ ပိုက္အပူက ေန တိုက္ရိုက္ထဲၿပီးရင္ ဓာတု ေထာပတ္နံ႔ အရည္ နဲ႔ေရာ  ပံုးထဲ၃ ရက္ထားၿပီးေနာက္ အသင့္စားေထာပတ္အျဖစ္  ေစ်းကြက္ကို ထုတ္ေရာင္းပါတယ္။ 
ယခု ျမင္ေနရတဲ့shotening က စားသံုသူေတြအတြက္ အလြန္အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစတဲ့ အရာတစ္ခုပါပဲ။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲေမးရင္ အစာအစာထဲပါသြားတဲ့ ယခုကဲသို႔ေသာဆီခဲအသြင့္ေျပာင္း မုန္႔ေတြကိုစားေသာက္ၿပီးရင္ေတာ့ ထိုအဆီေတြကိုခႏၶာကိုယ္ ပံုမွန္အပူခ်ိန္က မေပ်ာ္ေစႏိုင္လို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ယခု အဆီခဲေတြကိုစတင္ ေပ်ာ္ဖို႔ဆိုရင္ 108°F လိုအပ္ပါတယ္။ 
လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ပံုမွန္ကိုယ္အပူခ်ိန္က 98 F° မွ အမ်ားဆံုး 100°F ပဲရွိပါတယ္ ။ ဖ်ားနာတဲ့လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ အပူခ်ိန္ဟာ မ်ားေသာအား 108°F ရွိမယ္ဆိုရင္ 
ကဲ ဒီအဆီေတြေပ်ာ္ဖို႔ ဖ်ားနာမွေပ်ာ္ပါလိမ့္မယ္။ 
ဒါေၾကာင့္ အထက္ပါအစားအေသာက္မ်ား  အလြန္အမင္းစားသံုးသူေတြဟာ အဝလြန္ျခင္း/ အဆီပိတ္ျခင္း/ အသည္းအဆီဖုံးျခင္း/
ႏုလံုးေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း စတဲ့ ေရာဂါေတြ ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ 
ေနာက္ဆံုး က်န္တဲ့အမ်ိဳးအစား ဆီခဲၾကမ္းကေတာ့ 
ဆပ္ျပာလုပ္တဲ့ ေနရာမွာသံုးပါတယ္။
ဒါဆိုဆီအုန္းသီးရဲ႕ အတြင္းကအစိကို ေပါင္းခံက်ိတ္ခြဲတဲ့အခါ ေစ်းကြက္ထဲမွာသံုးေနတဲ့ အလွကုန္အမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ လဲ ပါဝင္တဲ့ Glycerine ( အလွဆီ ) အေနနဲ႔ အသံုးျပဳပါတယ္။ 



( IC Major ျဖင့္ စာတမ္းတင္ခဲ့သည္ထဲမွ အနည္းငယ္ျပန္လည္မၽွေဝပါသည္။ )
Moon Dokomo အား credit ေပးပါသည္။

No comments:

Post a Comment