Popular Posts

Friday, 18 January 2013

ျမန္မာ့လူဦးေရ၏ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ေသြးတိုးရွိေန

 
ရန္ကုန္၊ ဇန္နဝါရီ ၁၂
ျမန္မာ့လူဦးေရ စုစုေပါင္း၏ ၃ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္မွာ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနေၾကာင္း ေဆးသုေတ သနဦးစီးဌာနမွ ဌာနခြဲမွဴးေဒါက္တာကို ကိုေဇာ္က ေျပာသည္။
တစ္ႏုိင္ငံလံုးရွိ ၿမိဳ႕နယ္ေပါင္း ၅ဝ ၌ ေကာက္ယူခဲ့ေသာ သုေတ သနစစ္တမ္းမ်ားအရ အသက္ ၁၅ ႏွစ္မွ ၆၄ ႏွစ္ၾကားရွိ လူ ၁ဝ ဦး တြင္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနသူ သံုးဦးရွိသည္ဟု ဆိုသည္။
တစ္ႏုိင္ငံလံုး အတုိင္းအတာအရ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနသူ မ်ားအနက္ အမ်ဳိးသားဦးေရမွာ အမ်ဳိးသမီးဦးေရထက္ ၂ ရာခိုင္ ႏႈန္းေက်ာ္ ျမင့္မားေၾကာင္း၊ ထုိသို႔ ျဖစ္ပြား ရျခင္းမွာ ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနေသာ အစားအစာမ်ားအတြင္း က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္မႈမရွိေသာ အသင့္စားအစားအစာမ်ား၊ ပိုမိုစားသံုးလာျခင္း၊ အငန္ႏွင့္ ဆားဓာတ္ ပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ားကို လြန္ကဲစြာစားသံုးျခင္း၊ အရက္ဘီယာ ႏွင့္ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးမႈ ျမင့္မားလာျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ နည္းပါးျခင္းစေသာ မမွန္ကန္သည့္ေနထုိင္စားေသာက္မႈ ပံုစံမ်ား ေၾကာင့္ျဖစ္သည္ဟု ေဒါက္တာ ကိုကိုေဇာ္က ေျပာသည္။
ထုိေရာဂါသည္ ေသဆံုးမႈ ျမင့္ မားလာၿပီး မကူးစက္ေစတတ္သည့္ ေရာဂါမ်ားျဖစ္သည့္ကင္ဆာ၊ ႏွလံုး ေရာဂါတို႔၏ေနာက္တြင္ ရွိေသာ္ လည္း ထုိေရာဂါႏွင့္ဆက္စပ္၍ ဦး ေႏွာက္ေသြးေၾကာျပတ္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ ဦးေရမွာ ပိုမိုျမင့္မားလ်က္ရွိသည္ ဟု ဆိုသည္။
ယခင္ကအသက္ ၄ဝ အထက္သာ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားခဲ့ေသာ္လည္း ၂ဝဝဝ ခုႏွစ္ေနာက္ပိုင္း၌ အရက္ႏွင့္ ေဆးလိပ္ေသာက္ႏႈန္း ျမင့္လာသည့္အတြက္ လူငယ္မ်ား တြင္ပါ ေသြးတုိးေရာဂါ အျဖစ္မ်ား လာသည္ကို ေတြ႕ရေၾကာင္း ၄င္း က ဆက္ေျပာသည္။
တစ္ႏုိင္ငံလံုးတြင္ အသက္ ၁၅ ႏွစ္ႏွင့္ ၄၆ ႏွစ္ၾကား အရက္ ေသာက္မႈႏႈန္းမွာ ၂ဝဝ၃ ခုႏွစ္ထက္ စာလွ်င္ ယခုႏွစ္၌ ၁ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ျမင့္တက္လာၿပီး အမ်ဳိးသားမွာ ၃၃ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ အမ်ဳိးသမီးမွာ ၁ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိေၾကာင္း ၄င္းထဲမွ အမ်ဳိးသား ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္အမ်ဳိး သမီး ၂ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ တစ္ရက္လွ်င္ အရက္ကိုငါးႀကိမ္အ ထက္ ေသာက္သံုးေန၍ ေရာဂါျဖစ္ ပြားမႈတက္လာေၾကာင္း ၄င္းကရွင္း ျပသည္။
ထုိ႔အျပင္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ ေသြးတုိးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းမွာ ယခင္က ထက္ျမင့္မားလာေသာ္လည္း ထုိ ေရာဂါအား လက္ရွိ၌ ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ သည့္ အေနအထားတြင္ မရွိေသး ေၾကာင္း ေသြးတိုးေရာဂါ အပါအဝင္ မကူးစက္ေစတတ္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားမႈအား ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္ရန္အတြက္ ျပည္သူလူထု ေနထိုင္စားေသာက္မႈပံုစံ ေျပာင္းလဲရန္ အတြက္ အသိပညာေပးမႈမ်ားစြာ ျပဳလုပ္ရန္ လုိအပ္ေနသည့္အျပင္ ႏုိင္ငံေတာ္အပိုင္းမွလည္း စားေသာက္ကုန္မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ စည္းမ်ဥ္းမ်ားျဖင့္ ထိန္းခ်ဳပ္ရန္ လုိအပ္ေၾကာင္း ေဒါက္ တာကိုကိုေဇာ္ကထပ္မံေျပာသည္။
Ref:populamyanamrnews

No comments:

Post a Comment