Popular Posts

Tuesday, 31 January 2012

ျမန္မာတစ္ဦး၏ တစ္လဆီစားသံုးႏႈန္း က်န္းမာေရး သတ္မွတ္စံႏႈန္းထက္ ျမင့္တက္ေနဆဲ

ႏွစ္စဥ္ စားသံုးဆီ တင္သြင္းမႈ ျမင့္တက္ေနဆဲျဖစ္သည့္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ လူတစ္ဦး တစ္လလွ်င္ပ်မ္းမွ် ဆီစားသံုးႏႈန္းမွာ ကမၻာ့စံသတ္မွတ္ ခ်က္မ်ားထက္ ေက်ာ္လြန္ျမင့္ တက္ဆဲပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေအာက္တိုဘာလ ဒုတိယပတ္က ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ သည္းေျခေက်ာက္တည္ေရာဂါႏွင့္ သဘာဝ ေဆးပညာအေၾကာင္း ေဟာေျပာပြဲတြင္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ WHOက လူတစ္ဦးလွ်င္ တစ္လဆီငါးဆယ္သားခန္႔သာ စားသံုးရန္ စံႏႈန္းသတ္မွတ္ထား ေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လူတစ္ဦးဆီစားသံုးႏႈန္းမွာ တစ္လလွ်င္ ငါးဆယ္သား အထက္တြင္ ရွိေနေၾကာင္း ၄င္းက ရွင္းလင္းေျပာၾကားသည္။ ၄င္း၏ ေဆးခန္းသို႔ လာေရာက္ျပသၾကသူမ်ားကို ေမးျမန္းခ်က္အရ တစ္လလွ်င္ လူတစ္ဦး ဆီစားသံုးႏႈန္းမွာ ၆ဝ သား (1liters နီးပါး) ဝန္းက်င္တြင္ ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္ဟု ပါေမာကၡေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္က ထပ္ေလာင္းေျပာၾကားသည္။ ေဆးခန္းသို႔ တစ္ရက္ လွ်င္ လူနာရာဂဏန္းဝန္းက်င္ လာေရာက္ေလ့ရွိေၾကာင္း၊ ထုိ႔ေၾကာင့္ ၄င္းလူနာမ်ားကို အေျချပဳ၍ ေလ့လာမႈျပဳလုပ္ႏုိင္ေၾကာင္း ၄င္းကဆိုသည္။
ဆီစားသံုးႏႈန္း ျမင့္မားပါက အဝလြန္ေရာဂါ၊ အသည္းအဆီဖံုးေရာဂါ၊ သည္းေျခေက်ာက္တည္ေရာဂါႏွင့္ ကိုယ္တြင္းကလီစာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း အသည္းအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦးက သတိေပးေျပာၾကားသည္။ မည္သည့္စားသံုးဆီမဆုိ မီးအပူခ်ိန္မထိပါက အႏၲာရယ္မႀကီးေသာ္လည္း မီးအပူခ်ိန္ထိထားပါက အႏၲရာယ္ႀကီးေၾကာင္း၊ ထုိဆီကိုအစဥ္စားသံုးမိပါက ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြား ႏုိင္ေၾကာင္း ၄င္းကထပ္ေလာင္း ေျပာၾကားသည္။ ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ားအျပင္ ဝက္သားစားသံုးမႈ မ်ားပါကလည္း သည္းေျခေက်ာက္တည္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ျမင့္မားႏုိင္ေၾကာင္း ၄င္းကဆုိသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ တစ္လပ်မ္းမွ် ဆီတင္သြင္းေနရမႈမွာ တန္ခ်ိန္ ရာႏွင့္ခ်ီရွိေနၿပီး အခ်ဳိ႕ေသာ ဆီ အုန္းျဖင့္ ထုတ္လုပ္ထားသည့္ စားသံုးဆီမ်ားမွာ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါဝင္ေန သျဖင့္ စားသံုးရန္မသင့္ေၾကာင္း ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး တကၠသိုလ္မွ တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။ လတ္တေလာကာလ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ျဖစ္ပြားမႈျမင့္မားေန ေသာ မကူးစက္တတ္သည့္ နာတာရွည္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားရသည့္ အဓိကအေၾကာင္းအရာမ်ားတြင္ ဆီစားသံုးသူျမင့္မားေနျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၄င္းကထပ္ေလာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ႏုိင္လင္း-popularmyanmar

No comments:

Post a Comment