Popular Posts

Saturday, 14 January 2012

တားျမစ္အစားေသာက္ ၇ မ်ိဳးထုတ္ျပန္ေၾကျငာခ်က္။WHO

 
သင့္ရဲ့က်န္းမာေရးပိုမိုေကာင္းမြန္လာေစဖို့ ေအာက္ပါအစားအေသာက္
၇ မ်ိဳးကိုတတ္နိုင္သမွ်ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေၾကာင္း
ကမၻာ့က်န္းမာေရးပညာရွင္မ်ားကေၾကျငာခ်က္ထုတ္ျပန္ထားပါတယ္။

(၁)ခရမ္းခ်ဥ္သီးစည္သြပ္ဘူးမ်ား(ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္မ်ားပါ၀င္သည္)
စည္သြပ္ဘူးေတြထုပ္ပိုးရာမွာ Bisphenol-A(ဘစ္ဖီေနာ-ေအ)လို့ေခၚတဲ့ဓာတုပစၥည္းကို သံျဖဴဘူးေတြရဲ့ ႏွဳတ္ခမ္းသားမွာသုတ္လိမ္းအသံုးျပဳၾကပါတယ္ဒီဓာတုျဒပ္ေပါင္းဟာမ်ိဳးဆက္ပြားက်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား၊
ႏွလံုးေရာဂါ၊ဆီးခ်ိဳနဲ့အ၀လြန္ေရာဂါေတြကိုျဖစ္ေစတယ္လို့ေဆးပညာရွင္ေတြအတည္ျပဳျပီးသားျဖစ္ပါတယ္။ဒီလိုစည္သြပ္ဘူးေတြထဲမွာမွခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြရဲ့ အက္ဆစ္ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ဘစ္ဖီေနာ-ေအ
ပိုမိုေရာက္ရွိေစတယ္လို့ ဆိုပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း- သံျဖဴစည္သြပ္ဘူးမဟုတ္တဲ့ ဖန္ပုလင္းေတြနဲ့ လာတာေတြကိုေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူပါ။

(၂)ေျပာင္းဖူးအဆန္ေကြ်း၍ေမြးျမဴထားရာမွ ရရွိေသာအမဲသား
ႏြားဆိုတဲ့သတၱ၀ါမ်ိဳးေတြဟာအရြက္စားတဲ့သဘာ၀ပဲရွိျပီးအဆန္ေတြစားတဲ့သဘာ၀မရွိပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ ယေန့ေခတ္ႏြားေမြးျမဴသူေတြက ႏြားေတြကိုႀကီးထြားမွဳျမန္ဆန္လာေအာင္ ေျပာင္းဖူး၊ပဲပိစပ္စတဲ့ သီးႏွံေတြေကြ်းလာၾကပါတယ္။အရြက္စားတဲ့ႏြားေတြရဲ့အသားမွာအႏွံစားတဲ့ႏြားေတြရဲ့အသားထက္
ဘီတာကယ္ရိုတင္း(ဗိုက္တာမင္ေအ)၊ဗိုက္တာမင္အီး၊အိုမီဂါသရီးအဆီမ်ား၊ Cလို့ေခၚတဲ့အက်ိဳးျပဳအဆီမ်ားနဲ့ ကယ္လစီယမ္၊မဂၢနီစီယမ္၊ပိုတက္စီယမ္စတဲ့သတၱဳဓာတ္မ်ားေပါမ်ားစြာပါ၀င္တာကိုေတြ့ရပါတယ္။အႏွံစားတဲ့ႏြားေတြမွာေတာ့ဒါေတြနည္းပါးျပီး ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ခႏၶာကိုယ္အတြက္မေကာင္းတဲ့ျပည့္၀ဆီ(Saturated Fats)မ်ားသာမန္ထက္ပိုမိုမ်ားျပားစြာပါ၀င္တယ္လို့ ဆိုပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း-စူပါမားကတ္ေတြမွာေရာင္းတဲ့အမဲသားေတြမွာအဆိုပါႏြား၂မ်ိဳးရဲ့အသားေတြကို ခြဲျခားတံဆိပ္ကပ္ျပီးေရာင္းခ်ၾကပါတယ္။ မေတြ့ရင္ဆိုင္တာ၀န္ခံမ်ားကိုေမးနိုင္ပါတယ္။

(၃)မိုကၠရိုေ၀့ဖ္နည္းျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ ေပါက္ေပါက္
PerfluoroOctanoicAcid(PFOA) လို့ေခၚတဲ့ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးဟာပလတ္စတစ္အိတ္ေတြထဲမွာပါ၀င္ပါတယ္။မိုကၠရိုေ၀့ဖ္နဲ့ျပဳလုပ္ထားတဲ့ေပါက္ေပါက္ေတြကို ပလတ္စတစ္အိတ္ေတြထဲထည့္လိုက္ရင္
အျခားစားစရာေတြထက္ပိုျပီးPFOAေတြကိုအေငြ့ပ်ံေစျပီး စုပ္ယူမွဳပိုေကာင္းကာခႏၶာကိုယ္ထဲ ပိုမိုေရာက္ရွိေစတယ္လို့ဆိုပါတယ္။ဒီပစၥည္းရဲ့ဆိုးက်ိဳးကေတာ့သားသမီးရရွိေရးကို ေႏွာင့္ယွက္တယ္လို့ စမ္းသပ္ေတြ့ရွိထားပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း-ျဖစ္နိုင္ရင္ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲေပါက္ေပါက္ေတြကိုၾကာၾကာထည့္မထားပါနဲ့။ဒါမွမဟုတ္အျခားထည့္စရာတစ္ခုခုေျပာင္းထည့္ျပီးစားပါ။

(၄)ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံမဟုတ္ေသာ အာလူး ေအာ္ဂဲနစ္နည္းနဲ့စိုက္ထားတာမဟုတ္တဲ့အာလူးေတြဟာၾကီးထြားခ်ိန္မွာ မွိဳသတ္ေဆးဖ်န္းရေလ့ရွိျပီး အာလူးေပၚခ်ိန္နီးရင္လဲေပါင္းသတ္ေဆးဖ်န္းရျပန္ပါတယ္။ဒါေတြကို ေအာ္ဂဲနစ္မဟုတ္တဲ့အာလူးေတြက
အျခားသီးႏွံေတြထက္ စုပ္ယူထားၾကလို့ တတ္နိုင္သမွ်ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း-တတ္နိုင္ရင္ ေအာ္ဂဲနစ္အာလူးေတြကိုပဲေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူစားသံုးပါ(သို့)ေရထဲမွာစိမ္ထားျပီး အနည္းဆံုး၅ခါေလာက္အခ်ိန္ၾကာၾကာေဆးသင့္တယ္လို့ဆိုပါတယ္။

(၅)ေမြးျမဴေရးဆယ္လမြန္ငါးမ်ားဆယ္လမြန္ငါးေတြရဲ့ သဘာ၀အရပင္လယ္မွာမၾကီးျပင္းရဘဲ
ဒီလိုေမြးျမဴေရးအေနနဲ့ေမြးထားရင္ ၾကက္ငွက္ေတြရဲ့အညစ္အေၾကး၊ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ဓာတ္သတၱဳေတြ၊ပိုးသတ္ေဆးေတြကိုအလိုအေလ်ာက္စုပ္ယူမိေစတယ္လို့ ဆိုပါတယ္။ျပီးေတာ့သူတို့ရဲ့
ဗိုက္တာမင္ဒီပါ၀င္မွဳပမာဏကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို့သိရပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း-Alaska Salmon လို့တံဆိပ္ကပ္ထားတဲ့ငါးေတြကေတာ့အေကာင္းဆံုးသဘာ၀ငါးေတြျဖစ္ပါတယ္။ဒါေပမယ့္ fresh Atlanticလို့ကပ္ထားရင္ေတာ့လံုး၀မ၀ယ္ပါနဲ့
ဒါဟာေမြးျမဴေရးငါး သာျဖစ္ပါတယ္။အတၱလႏၱိတ္ေရျပင္မွာဘယ္သူ့ကိုမွ ဆယ္လမြန္ငါးဖမ္းခြင့္မေပးထားလို့ပါ။

(၆)ေဟာ္မုန္းမ်ားထိုး၍ထုတ္လုပ္ထားေသာ နို့ႏွင့္နို့ထြက္ပစၥည္းမ်ား
နို့ထုတ္လုပ္သူမ်ားဟာမ်ိဳးရိုးဗီဇနည္းနဲ့ျပဳလုပ္ထားေသာႏြားၾကီးထြားေရးေဟာ္မုန္း(recombinant
Bovine Growth Hormone, rBGH)ကိုသံုးျပီးသူတို့ရဲ့နို့စားႏြားေတြကိုနို့ပိုထြက္ေအာင္လုပ္ပါတယ္။ဒီေဟာ္မုန္းရဲ့ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးအေနနဲ့ႏြားဆီကေရာဂါပိုးမ်ားနဲ့ျပည္မ်ား ႏြားနို့ထဲမွာပါလာနိုင္တယ္လို့
ဆိုပါတယ္။ဒါ့အျပင္ေရရွည္ေသာက္သံုးသြားရင္ ဆီးက်ိတ္၊ရင္သား နဲ့ အူမၾကီးကင္ဆာမ်ားပါျ
ဖစ္နိုင္ေၾကာင္းသိရပါတယ္။
ေျဖရွင္းနည္း-ႏို့နဲ့နို့ထြက္ပစၥည္းေတြ၀ယ္ရင္ rBGH-free, rBST-free
ဆိုတဲ့ေလဘယ္မ်ားပါတာေတြကို ရွာ၀ယ္ရင္ စိတ္ခ်ရပါတယ္။

(၇)ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံမဟုတ္ေသာ ပန္းသီး`
`အသီးအႏွံမ်ား၏ပိုးသတ္ေဆးႏွင့္ထိေတြ့မွဳအမ်ားဆံုးျပိဳင္ပြဲ´´သာလုပ္ရင္ပန္းသီးပထမရမွာ ေသခ်ာပါတယ္။ သာမန္ပန္းသီးေတြ၊အထူးသျဖင့္ကိုင္းကူးကိုင္းဆက္နည္းနဲ့စိုက္ထားတဲ့ ပန္းသီးေတြဟာ ေရာဂါပိုးမႊားဒဏ္ကို ခံနိုင္ရည္နည္းလြန္းလို့ခဏခဏပိုးသတ္ေဆးဖ်န္းရလြန္းလို့ျဖစ္ပါတယ္။ဒီပိုးသတ္ေဆးေတြဟာကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ့ ပါကင္ဆန္ေရာဂါလို့ေခၚတဲ့ ဦးေႏွာက္ထိခိုက္တဲ့ ေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္လို့ ေၾကာက္စရာပါပဲ။
ေျဖရွင္းနည္း-နံပတ္(၄)ကအာလူးနဲ့ တူတူပါပဲ။
Ref:aungmyintun.blog's

No comments:

Post a Comment