Popular Posts

Wednesday, 6 February 2013

ကခ်င္ျပည္နယ္ ပရင္းမ်ား အေရာင္းသြက္လ်က္ရွိ


ကခ်င္ျပည္နယ္တြင္ တႏိုင္းျမိဳ႕ဟူးေကာင္းေဒသတြင္ထြက္ရွိေသာ ပရင္း အသုံးအေဆာင္ပစၥည္းမ်ားသည္ ယခုအခါ ၀ယ္ယူသူမ်ားလာျပီး အမ်ိဳးအစားအလိုက္ အေရာင္းထြက္ေနသည္။
ပရင္းအမ်ိဳးအစား(၃)မ်ိဳးရွိရာ ၄င္းကိုအ၀ါၾကည္၊ အနီၾကည္ႏွင့္ ဒီဇယ္ေရာင္ဟုေခၚေ၀ၚၾကျပီး အ၀ါ ၾကည္မွာ ေစ်းႏႈန္းအမ်ားဆံုးျဖစ္ကာ ပရင္းမ်ားကို အရြယ္အစားအေရအေသြးေပၚမူတည္၍ ေစ်းျဖတ္ၾကျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ပရင္းေရာင္း၀ယ္သူ တစ္ဦးေျပာသည္။
“ပရင္းက ပံုေသေစ်းသတ္မွတ္ထားတာမရွိဘူး။ ပစၥည္းေကာင္းရင္ ေကာင္းေစ်းက ေက်ာက္ေတြလိုပဲ သိန္းရာ ေက်ာ္ရႏိုင္တယ္” ဟု ၄င္းကေျပာသည္။
ပရင္းအတိုအစမွာ တစ္ပိႆာ က်ပ္၃ေသာင္းေက်ာ္ေစ်းရွိျပီး အသားေကာင္းလ်င္ ၁ က်ပ္သားတြင္ ၁ သိန္းထိေပါက္ေစ်းအျပင္ ပရင္းထဲတြင္အေကာင္ႏွင့္သစ္ကိုင္းမ်ား၀င္ေနပါက ေစ်းပိုရေၾကာင္း သိရသည္။
ပရင္းမ်ားသည္ အေလးခ်ိန္မရွိေသာ္လည္း ေရႊ၊ ေက်ာက္စိမ္းမ်ားကဲ့သုိ႔ ေက်ာက္မ်က္ရတနာ ပစၥည္းမ်ားလိုပင္ ေက်ာက္ဟုလည္းေခၚေ၀ၚႏိုင္သလို သတၱဳဟုလည္းေခၚႏိုင္ေၾကာင္း ပရင္းတူးသမားမ်ားေျပာသည္။
ပရင္းမ်ားကို ေျမၾကီး အနက္ေပ၃၀၊ ၄၀ ႏွင့္ ၅၀ခန္႔တြင္ တူးေဖာ္ေတြ႕ရွိႏိုင္ျပီး ၄င္းသည္ အလြန္ႏူးညံ့သည့္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္ေၾကာင္း ပရင္းတူးသမားတစ္ဦးေျပာသည္။
“ပရင္းက ေလမထိရင္ေပ်ာ့တယ္။ ေလထိရင္မာသြားတယ္။ ပရင္းကကၽြတ္ေတာ့ တြင္းထဲက ဇြန္းေတြဓားပါးေတြနဲ႔ထုတ္ယူရတယ္” ဟု ၄င္းကေျပာသည္။
ကခ်င္ျပည္နယ္တြင္ ပရင္းကို အသုံးျပဳျခင္းအားျဖင့္ အပူအေအးမွ်ေစျခင္း၊ ပန္းနာရင္ၾကပ္ေပ်ာက္ျခင္း၊ အက်ိတ္ေပ်က္ျခင္း၊ ႏွလံုးအားတိုးေစျခင္း၊ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ကင္းေစသည့္အျပင္ ေဆးေဖာ္ရာတြင္လည္းအသံုးျပဳေသာေၾကာင့္ အ၀ယ္မ်ားလာမ်ားလာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းသိရသည္။
ပရင္းအရသာသည္ ခ်ိဳသက္သက္အရသာရွိျပီး လူ၏ကိုယ္ခႏၶာတြင္ ေရႊမ်ားျဖင့္ တြဲသုံးျခင္း၊ ဆြဲၾကိဳး၊ လက္ေကာက္၊ လက္စြပ္ စသည္ျဖင့္ ဆင္ယင္အသံုးျပဳျခင္းသည္လည္း ပရင္းအေရာင္ကို ပိုေတာက္လာေစေၾကာင္း ပရင္းအသုံးျပဳသူမ်ားေျပာသည္။
ယခုအခါ ပရင္းေစ်းေကာင္းလာေသာေၾကာင့္္ ေဒသခံမ်ား အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္းလုပ္ငန္းႏွင့္ ၀မ္းစာလုံလုံေလာက္ေလာက္ ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္ေၾကာင္းသိရသည္။
ကခ်င္ျပည္နယ္တြင္ ပရင္းတူးေဖာ္ေရာင္း၀ယ္ျခင္းသည္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္ခဲ့ျပီျဖစ္ေသာ္လည္း ယခုခ်ိန္မွ လူၾကိဳက္မ်ားလာကာ ေစ်းကြက္ျဖစ္ထြန္းျပီး ျမန္မာႏိုင္ငံအျပင္ စင္ကာပူ၊ တရုတ္၊ မေလးရွားႏိုင္ငံမ်ားထိ ေစ်းကြက္ရလာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ပရင္းေရာင္း၀ယ္သူမ်ားေျပာသည္။
 
Ref:Myanmar1

No comments:

Post a Comment