ကၽႊန္ေတာ္တို႔တေတြအေတာ္မ်ားမ်ားႀကိဳက္တတ္တဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ရဲ႕ေဘးထြက္ဆိုးအႏၱရယ္ေလး ေတြ ကိုသိတဲ့လူေတြနည္းက်လိမ့္မယ္ထင္လို႔ကူးၿပီးတင္ေပးလိုက္ပါတယ္၊ အဓိကႏိုင္ငံျခားေရာက္ေနက် တဲ့ လူေတြခ်က္ျပဳတ္ရသက္သာတယ္ဆိုၿပီး(အိမ္ရွင္ေတြခ်က္ခြင့္မေပးက်ဘူးေလ)အရမ္းကိုသတိထားၿပီး စားေသာက္က်ဖို႔ပါဘဲ! ဟိုတေလာက ကိုးရီးယားေခါက္ဆြဲထုပ္ေတြကို အထုပ္ႀကီးၿပီးစားလို႔ေကာင္းလို႔ Bugi ကကိုးရီးယားဆိုင္မွာ၀ယ္စားေနတာ (စကာၤပူမအိမ္ဌားေနတုန္းက)အခုဒီသတင္းဖတ္ၿပီး လန္႔ဖန္႔ သြားရပါတယ္၊ အခုေတာ့ ဗမာသူငယ္ခ်င္းမကခ်က္ေကၽႊးတဲ့ညစာ ဗမာစာေကာင္းေကာင္းေလးေတြ စားၿပီး ပို၀လာလို႔ ဒုကၡပိုေရာက္ေနရပါၿပီေလ?(ေဘာင္းဘီေတြအရမ္းကိုက်ပ္ကုန္လို႔...သြားမေျပာႏွင့္ေနာ္!-း) ဒီလိုေျပာလို႔သူငယ္ခ်င္းမေကာင္းေကာင္း ခ်က္မေကၽြးေတာ့ဘဲေနလိမ့္မယ္)
ကဲ! အေပါင္းအသင္းမ်ားသတိထားၿပီးဆင္ခ်ဥ္စားေသာက္က်ပါလို႔....
အသက္ကေတာ့ ၃၄ ႏွစ္ပါ။ သမီးသိခ်င္တာက အသင့္စားသံုးႏိုင္တဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ အေၾကာင္းပါ။ ဗဟုသုတ အေနျဖင့္ သိခ်င္ပါတယ္။ သမီးတို႔မိသားစုက ျပင္ပမွာေနၾကတာပါ။ အျမဲလိုလို ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ စားျဖစ္ေနလို႔ သိခ်င္ပါတယ္။
Instant noodles အသင့္စားသံုးလို႔ရတဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြဟာ Dried noodles ေျခာက္ေအာင္ လုပ္ထားတာ ျဖစ္ျဖစ္ Precooked noodles ၾကိဳတင္ျပဳတ္ထားတာျဖစ္ျဖစ္ ရွိတယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက Momofuku Andō of Nissin Foods ကေန ၁၉၅၈ ခုႏွစ္ကတည္းက စတင္တီထြင္ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ခဲ့တာပါ။ ၁၉၇၁ ခုမွာ Nissin နစ္ဆန္ကေန Cup Noodles ဆိုတာ စထုတ္တယ္။ ေရစိုခံခြက္ Polystyrene cup ခြက္နဲ႔လာတယ္။ ၂ဝ၁ဝ စာရင္းအရ တကမာၻလံုးမွာ ႏွစ္စဥ္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေပါင္း ၉၅ ဘီလ်န္စားသံုးေနၾကတယ္။ တရုတ္ႏိုင္ငံမွာ ၄၂ ဘီလ်န္စားသံုးတာမို႔ ၄၄% ရွိိတယ္။
Health concerns က်န္းမာေရးရႈေဒါင့္
ေဝဖန္သူေတြက ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကို Junk food စာရင္းထဲထည့္ျပီး၊ က်န္းမာေရးနဲ႔မညီဘူးလို႔ ေထာက္ျပၾကတယ္။ (ကာဗြန္ဟိုက္ဒရတ္) နဲ႔ အဆီမ်ားတယ္။ (ဖိုက္ဘာ)၊ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ ဓါတ္ဆားေတြ နည္းတယ္္တဲ့။ ဒါေပမဲ့ PFC balance (Protein/Fat/Carbohydrate) ကို စစ္ေဆးရင္ Protein က 12-13% ရွိသင့္တာမွာ 9% ပါတယ္။ Fat က 20-30% ရွိသင့္တာမွာ 36% ပါတယ္။ Carbohydrate က 57-58% ရွိသင့္တာမွာ 55% ပါတယ္။ တဖက္ေစာင္းနင္းမျဖစ္ဘူး။ ပိုေကာင္းေစခ်င္ရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္၊ အသား-ငါးကိုပါ ေရာစားႏိုင္ပါတယ္။
ဆား (ဆိုဒီယမ္) မ်ားတယ္လို႔ ေထာက္ျပတာလဲရွိတယ္။ အေမရိကန္စံႏုန္းအရ အသက္ ၄ ႏွစ္ေက်ာ္ကေလးကေန လူၾကီးတိုင္း 1,500 mg/day ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပိုေျပာေနၾကာတာလို႔ ျပန္ျငင္းဆိုတယ္။ လူေတြ ေကာင္းတယ္ ေျပာေျပာေနၾကတဲ့ Soup (ဆုပ္) ထက္ ဆားနည္းပါတယ္။
Health concerns က်န္းမာေရးရႈေဒါင့္
ေဝဖန္သူေတြက ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကို Junk food စာရင္းထဲထည့္ျပီး၊ က်န္းမာေရးနဲ႔မညီဘူးလို႔ ေထာက္ျပၾကတယ္။ (ကာဗြန္ဟိုက္ဒရတ္) နဲ႔ အဆီမ်ားတယ္။ (ဖိုက္ဘာ)၊ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ ဓါတ္ဆားေတြ နည္းတယ္္တဲ့။ ဒါေပမဲ့ PFC balance (Protein/Fat/Carbohydrate) ကို စစ္ေဆးရင္ Protein က 12-13% ရွိသင့္တာမွာ 9% ပါတယ္။ Fat က 20-30% ရွိသင့္တာမွာ 36% ပါတယ္။ Carbohydrate က 57-58% ရွိသင့္တာမွာ 55% ပါတယ္။ တဖက္ေစာင္းနင္းမျဖစ္ဘူး။ ပိုေကာင္းေစခ်င္ရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္၊ အသား-ငါးကိုပါ ေရာစားႏိုင္ပါတယ္။
ဆား (ဆိုဒီယမ္) မ်ားတယ္လို႔ ေထာက္ျပတာလဲရွိတယ္။ အေမရိကန္စံႏုန္းအရ အသက္ ၄ ႏွစ္ေက်ာ္ကေလးကေန လူၾကီးတိုင္း 1,500 mg/day ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပိုေျပာေနၾကာတာလို႔ ျပန္ျငင္းဆိုတယ္။ လူေတြ ေကာင္းတယ္ ေျပာေျပာေနၾကတဲ့ Soup (ဆုပ္) ထက္ ဆားနည္းပါတယ္။
စစ္စစ္ေပါက္ေပါက္ေျပာရရင္ ထုပ္ပိုးပစၥည္းကေန ဘာေတြပါေနႏိုင္သလဲ။ ေဟာမုန္းလိုဟာ ပါသလား။ စစ္ေဆးသူေတြက မေတြ႔ဘူးလို႔ ထုတ္ျပန္ပါတယ္။ လူအမ်ား စိတ္ခ်လက္ခ် စားသံုးႏိုင္ေအာင္ဆိုျပီး World Instant Noodles Association နဲ႔ ဂ်ပန္ Convenience Food Industry Association စတာေတြကေန အရည္အေသြးအတြက္ ညႊန္ၾကားခ်က္ေတြ ထုတ္ထားပါတယ္။
၁။ အထဲမွာ အဓိက (ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္) ေတြပါတယ္။ လူတိုင္းအထြက္ ေန႔တိုင္းလိုတာမ်ိဳးပါ။ သတိထားရမွာက တေန႔မွာ လိုတာထက္ ပိုစားလိုက္ရင္ အပိုကို သၾကားဓါတ္အေနနဲ႔ ကိုယ္ထဲမွာ သိုေလွာင္ထားတယ္။ ဒါကို ထုတ္မသံုးႏိုင္ရင္ အဆီအျဖစ္ သိုေလွာင္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ လိုတက္ပိုမစားရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ မထိခိုက္ႏိုင္ဘူး။ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြက မမ်ားရပါ။
၂။ Ingredients ဘယ္လိုဟာေတြပါေနသလဲသိသင့္တယ္။ နာမည္ရေနတဲ့ Maggi Noodles ကို Atta Noodles လို႔ ေၾကာ္ညာထားတယ္။ ဂ်ံဳညိဳနဲ႔လုပ္တာက ဂ်ံဳျဖဴထက္ေကာင္းတယ္။ မ်ားရင္ေတာ့ မေကာင္းလွပါ။
၃။ ေခါက္ဆြဲထုပ္နဲ႔တြဲစားမဲ့အစာေတြ သတိျပဳပါ။ (ပရိုတင္း) ရေအာင္ ၾကက္သား၊ ၾကက္ဥေရာမယ္ဆိုရင္ ဒါေတြကိုပါ သတိထားပါ။ အလားတူ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အနံ႔ေမႊးေတြ ပါေနတာလဲ သတိထားပါ။
၄။ ဘယ္ဆီသံုးသလဲ။ ေထာပတ္ပါလား။ ဆီ (အဆီ) ၁၈% ပါတယ္။
ဂ်ပန္မွာ အႏုျမဴဓါတ္ေပါင္းဖို မေတာ္တဆျဖစ္ျပီးေနာက္
ဂ်ပန္ကလာတဲ့ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြကို အေတာ္ သတိထားၾကရတယ္။ ၂၈-၃-၂ဝ၁၂ ေန႔ တိုင္ဝမ္ကသတင္းတပုဒ္မွာ ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြထဲမွာ ဓါတ္ေရာင္ျခည္ သင့္ထားတယ္လို႔ ဖတ္ရတယ္။ Iodine 131, cesium 134 and cesium 137 ေတြ ပါေနသတဲ့။
ေခါက္ဆြဲအေရာင္ ဝါလာေအာင္၊ ဝါးလို႔ေကာင္းေအာင္ Potassium carbonate (ပိုတက္စီယမ္-ကာဗြန္နိတ္) ကို ထည့္တယ္။ အာဟာရတန္ဘိုး မရွိပါ။
ကြ်န္ေတာ္ကိုယ္တိုင္လဲ ႏိုင္ငံေရးလုပ္ရင္း ဟိုႏိုင္ငံ၊ သည္ႏိုင္ငံေတြ ခရီးထြက္ရေတာ့ စီစဥ္သူေတြက ခရီးစရိတ္နဲ႔ တည္းခိုတာဘဲ စီစဥ္ေပးတဲ့အခါဆိုရင္ ေဟာ္တယ္မွာတည္းျပီး ေခါက္ဆြဲထုပ္ဘဲ အားေပးရပါတယ္။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
ကိုရီးယား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ မ်ားႏွင့္ ဓါတု အညစ္အေၾကးမ်ား
ဇြန္လ (၁၁)ရက္ ကြာလာလမ္ပူ ။ ။ စားသံုးသူမ်ားမွ နံမည္ႀကီး ကိုရီးယား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ (Shin Ramen) ကို ဝယ္ယူစားသုုံးျခင္း မျပဳၾကရန္ စားသံုးသူမ်ားအၾကား တိုက္တြန္း ႏိႈးေဆာ္မႈမ်ား ရွိလာသည့္အတြက္ က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌါနမွ စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေပးခဲ့သည္။
၎ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ဖို႕ ၾကပ္မတ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီးေနာက္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ပလပ္စတစ္ႏွင့္ ဓါတ္သံုးမ်ဳိး (2-ethylheyl) (DEHP) (DINP) ပါရိွႏိုင္ေၾကာင္းကို သကၤာမကင္း ျဖစ္ရျခင္းေၾကာင့္ "စမ္းသပ္ စစ္ေဆးမႈမ်ားမွ ဓါတုေဗဒပစၥည္းမ်ား ကင္းစင္ေၾကာင္း အတည္ျပဳခ်က္မေပးခင္ အခ်ိန္အထိ အဆိုပါ ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို စားသုုံးျခင္း မျပဳၾကရန္ အသိေပးခ်င္ပါတယ္" ဟု က်န္းမာေရးဝန္ႀကီး ဒါတြတ္ ဆရီ ေလ်ာင္တန္းလိုင္ မွ ေျပာၾကားခဲ့ပါသည္။
ကိုးရီးယား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ (Shin Ramyun) ကိုလည္း ၎ကုမၼဏီမွ ထုတ္လုပ္လွ်က္ ရိွေသာေၾကာင့္ ဝန္ႀကီးမွ စီမံ ခန္႕ခြဲ စမ္းသပ္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္လွ်က္ရိွပါသည္။
တိုင္ဝမ္ႏိုင္ငံ စားေသာက္ကုန္မ်ား ကိုလည္း မေလးရွားစားေသာက္ကုန္ သတင္းအခ်က္အလက္ (FoSIM)မွ အဆင့္ (၄) သတ္မွတ္မႈ ျပဳလုပ္ထားၿပီး ဓါတုုေဗဒ ကင္းစင္မႈရိွမရိွ စစ္ေဆးခဲ့ၿပီး ေဈးကြက္တြင္းသို႕ ျဖန္႕ခ်ိခြင့္ေပးေၾကာင္း ထပ္မံ ေျပာၾကားသြားသည္။
ႏိုင္ငံတကာ စားေသာက္ သြင္းကုန္မ်ားကို အဆင့္ ေျခာက္ဆင့္ ခြဲျခား သတ္မွတ္ထားၿပီး အဆင့္ (၄) ရိွ စာေသာက္ကုန္ အားလံုးကို စစ္ေဆးမႈ ေအာင္ျမင္သည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ား အျဖစ္ သတ္မွတ္ေၾကာင္းႏွင့္ အဆင့္ (၁) သတ္မွတ္ ခံရေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ားမွာ ျပည္တြင္းသို႕ ဝင္ေရာက္လာသည့္ စစ္ေဆးမႈ မျပဳလုပ္ရေသးေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ၾကၿပီး အဆင့္ (၂) ႏွင့္ (၃) မွာ သကၤာမကင္းျဖစ္ဖြယ္ ကုန္ပစၥည္းမ်ားကုိ စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊ အဆင့္ (၅) မွာ စစ္ေဆးၿပီး ေဈးကြက္တြင္းသို႕ မေရာက္ရိွေသးေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အဆင့္(၆) သတ္မွတ္ထားေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ားမွာ ျပည္တြင္းသို႕ သြင္းကုုန္အျဖစ္ ယူေဆာင္ခြင့္ ပိတ္ပင္ခံထားရေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရိွရပါသည္။
၎ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ဖို႕ ၾကပ္မတ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီးေနာက္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ပလပ္စတစ္ႏွင့္ ဓါတ္သံုးမ်ဳိး (2-ethylheyl) (DEHP) (DINP) ပါရိွႏိုင္ေၾကာင္းကို သကၤာမကင္း ျဖစ္ရျခင္းေၾကာင့္ "စမ္းသပ္ စစ္ေဆးမႈမ်ားမွ ဓါတုေဗဒပစၥည္းမ်ား ကင္းစင္ေၾကာင္း အတည္ျပဳခ်က္မေပးခင္ အခ်ိန္အထိ အဆိုပါ ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို စားသုုံးျခင္း မျပဳၾကရန္ အသိေပးခ်င္ပါတယ္" ဟု က်န္းမာေရးဝန္ႀကီး ဒါတြတ္ ဆရီ ေလ်ာင္တန္းလိုင္ မွ ေျပာၾကားခဲ့ပါသည္။
ကိုးရီးယား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ (Shin Ramyun) ကိုလည္း ၎ကုမၼဏီမွ ထုတ္လုပ္လွ်က္ ရိွေသာေၾကာင့္ ဝန္ႀကီးမွ စီမံ ခန္႕ခြဲ စမ္းသပ္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္လွ်က္ရိွပါသည္။
တိုင္ဝမ္ႏိုင္ငံ စားေသာက္ကုန္မ်ား ကိုလည္း မေလးရွားစားေသာက္ကုန္ သတင္းအခ်က္အလက္ (FoSIM)မွ အဆင့္ (၄) သတ္မွတ္မႈ ျပဳလုပ္ထားၿပီး ဓါတုုေဗဒ ကင္းစင္မႈရိွမရိွ စစ္ေဆးခဲ့ၿပီး ေဈးကြက္တြင္းသို႕ ျဖန္႕ခ်ိခြင့္ေပးေၾကာင္း ထပ္မံ ေျပာၾကားသြားသည္။
ႏိုင္ငံတကာ စားေသာက္ သြင္းကုန္မ်ားကို အဆင့္ ေျခာက္ဆင့္ ခြဲျခား သတ္မွတ္ထားၿပီး အဆင့္ (၄) ရိွ စာေသာက္ကုန္ အားလံုးကို စစ္ေဆးမႈ ေအာင္ျမင္သည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ား အျဖစ္ သတ္မွတ္ေၾကာင္းႏွင့္ အဆင့္ (၁) သတ္မွတ္ ခံရေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ားမွာ ျပည္တြင္းသို႕ ဝင္ေရာက္လာသည့္ စစ္ေဆးမႈ မျပဳလုပ္ရေသးေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ၾကၿပီး အဆင့္ (၂) ႏွင့္ (၃) မွာ သကၤာမကင္းျဖစ္ဖြယ္ ကုန္ပစၥည္းမ်ားကုိ စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊ အဆင့္ (၅) မွာ စစ္ေဆးၿပီး ေဈးကြက္တြင္းသို႕ မေရာက္ရိွေသးေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အဆင့္(၆) သတ္မွတ္ထားေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ားမွာ ျပည္တြင္းသို႕ သြင္းကုုန္အျဖစ္ ယူေဆာင္ခြင့္ ပိတ္ပင္ခံထားရေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရိွရပါသည္။
Ref:လမ္းသစ္ဂ်ာနယ္
Dangers of Instant Noodles
Healthy Lifestyles - Instant noodle has now become a popular lifestyle. Foods that are most favored by the people because it's cheap but affordable, it's also delicious. Makes it relatively easy too, just boiled, put seasoning and serve. But not many of our people who know about the dangers of instant noodles when consumed continuously.
Instant noodles are the noodles are cooked half-cooked, flavored and preserved. Seasoning of instant noodle are also delicious and tasty. Of course it was taken from the taste or flavor giving msg that exceeds levels. This has become one of the dangers of instant noodles.
Excessive preservatives and MSG is not good for the body. Too much to drink and eat food preservatives will make the body vulnerable to cancer virus. Another danger of instant noodles is to make the organs of the body becomes weaker and prone to various diseases. Good food is food that is fresh with no preservatives and less use of MSG.
If so, whether we should not eat instant noodles? Of course, should, insofar as not every day and not too excessive. Eating instant noodles every day to make the stomach work extra hard to destroy the preservative noodles, seasonings sharp will also make the hull is damaged and tend to stomach ulcers.
The following tips if you really want to eat instant noodles:
- Boil the noodles thoroughly and dispose of used cooking water. Use hot water as the sauce another. Do not cook instant noodles brewed in a way.
- Do not give all the flavor of instant noodles. Give it a little and mix with homemade condiments. At least avoid the danger of instant noodles a little of your body.
- Consider the packaging of instant noodles, when the expiration date, do not let you eat instant noodles that have been damaged.
- Do not eat instant noodles every day. Unless you are in desperate circumstances such as natural disasters are in shelters. Simply eating instant noodles once in two weeks, because the materials are in instant noodles for a long time to be digested by the stomach.
- After eating instant noodles, there is great drinking water. Do not hit a soft drink.
- Eat instant noodles you like best and has often you eat. No need to try the new instant noodles. Because when you are disappointed with the new instant noodles, you will eat instant noodles again to cover your disappointment. Of course this behavior is triggered you to eat too much instant noodles so that adds to the danger of instant noodles in your body.
Well, hopefully some useful tips on to you. Remember, the danger of instant noodles will not be directly visible now but 10 or 20 years from now, the danger that will threaten you.
Most of them are not educated to eat healthy foods. Parents tend to let their children eat instant noodles three times a day, as long as the kids happy and eating ravenously. Beware! Care about your family.
Ref:healthy-ls.blogs
No comments:
Post a Comment