Popular Posts

Monday 18 February 2019

ပီကင္းဘဲကင္





ပီကင္းဘဲကင္ဆိုတဲ့ တရုတ္ဟင္းလ်ာဟာ တရုတ္ျပည္တင္မကပဲ ကမာၻတစ္ဝန္းမွာပါ နာမည္ႀကီးတဲ့ ဟင္းလ်ာတပြဲပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပီကင္းဘဲကင္စာသံုးဖုိ႔ တရုတ္ျပည္ရဲ႕ ၿမိဳ႕ေတာ္ ေပက်င္းၿမိဳ႕ကို တကူးတက လာေရာက္စာသံုးတဲ့အထိ နာမည္ႀကီးတဲ့ ဒီဟင္းလ်ာဟာ ဘာေတြမ်ား စားေကာင္းသလဲဆိုတာကို သေရက်ေအာင္ တင္ဆက္လိုက္ရပါတယ္။

မွတ္ခ်က္။   ။ Admin ကိုယ္တိုင္လဲ မစားဖူးေသးဘူး။ သက္လား ေရႊဘဲမွာေတာင္ သြားမစားႏိုင္ဖူး။ 😛

ပီကင္းဘဲကင္ဟာ ျမင္တာနဲ႔ စားခ်င္ေလာက္ေအာင္ စြဲေဆာင္ေနပါတယ္။ ၾကြပ္ယြတဲ့ အေရခြံ ႏူးညံတဲ့ ဘဲသားလႊာေတြရယ္ အေရခြံနဲ႔ အသား တလႊာသပ္သပ္စီ ျဖစ္ေနၿပီး ေပက်င္းၿမိဳ႕ရဲ႕ စားဝိုင္းတိုင္းမွာ မပါမျဖစ္ပါပဲ။ ဘဲကင္ဖို႔အတြက္ ဘဲေကာင္ကို သားေပါက္သည္ကေန ၆၅ ရက္သား အရြယ္ဆို ဘဲသားကင္ဖို႔ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ၿပီးတာနဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ခတ္ၿပီးတာနဲ႔ ဘဲကင္ဖို႔ အသင့္ျဖစ္ၿပီေပါ့။ စားသံုးတဲ့အခါမွာလဲ တရုတ္တို႔ရဲ႕ ထံုးစံအတိုင္း ၾကက္သြန္မိတ္ေလး ဖုခ်ဴ ိက္ေလးေတြ ျဖဴ း သခြားသီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအကြင္းေလး ပတ္လည္ဝိုင္းၿပီး ပဲရည္ေဆာ့ေလးနဲ႔ တို႔စားေပါ့ကြယ္။ ဘဲကင္ကို တရုတ္ျပည္မွာေတာ့ နံျပားလို ဂ်ဴ ံျပားနဲ႔ လိပ္ၿပီး အခ်ဥ္ရည္နဲ႔ စားသံုးတာလဲ ရွိပါတယ္။ နာမည္ေတာ့ မေခၚတတ္ဖူး။ ဘဲကင္ရဲ႕ အရသာေတာ့ ဘယ္လိုေနလဲ ဆိုတာေတာ့ မသိပါဘူးဗ်ာ။ ဘံုေက်ာင္း ကန္ေတာ့ပြဲစြန္႔တုန္းက စားရတဲ့ ဘဲကင္နဲ႔ အတူတူပဲ ေနမွာပါပဲေလ။ Made By Chinese ပဲဟာကိုေနာ့္။

သမိုင္းေၾကာင္း

ပီကင္းဘဲကင္ဟာ သူ႔သမိုင္းနဲ႔ သူရွိခဲ့တဲ့ ဟင္းလ်ာတပြဲပါ။ ပီကင္းဘဲကင္ ဟင္းလ်ာဟာ ေတာင္ပိုင္း ေျမာက္ပိုင္း မင္းဆက္ကတည္းက ေပၚေပါက္ေနတဲ့ ဟင္းလ်ာလို႔ မွတ္တမ္းအရ သိရပါတယ္။ မြန္ဂိုေတြအုပ္စိုးတဲ့ ယြမ္မင္းဆက္ ေခတ္မွာေတာ့ ေတာ္ဝင္ဟင္းပြဲစာရင္းထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဟင္းလ်ာအမ်ဴ ိးအစား တစ္ခုလာခဲ့ပါၿပီ။ ၁၃၃၀ ခုနစ္ နန္းတြင္းစားဖိုေခ်ာင္ရဲ႕ 飲膳正要 လို႔ေခၚတဲ့ ဟင္းလ်ာမွတ္တမ္းထဲမွာေတာ့ 燒鴨子 Shaoyazi ဘဲကင္ဟင္းလ်ာလို႔ မူလက ေခၚဆိုတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ မွတ္မိေသးလား မသိဖူး။ ေကာက်င့္တို႔ ဇာတ္ကားထဲမွာ က်ဴ ိးေပၚထံုးနဲ႔ ဟုန္ခ်ီကုန္းတို႔ နန္းတြင္းထဲဝင္ၿပီး ရတနာ ၇ မ်ဴ ိးဘဲသားဟင္းလ်ာကို ဝင္ခိုးစားတယ္ဆိုတာေလ။ ေနာက္ပိုင္း မင္မင္းဆက္ေခတ္ကို ေရာက္လာခ်ိန္မွာေတာ့ ပီကင္းဘဲကင္ဟာ ေတာ္ဝင္ဟင္းလ်ာထဲမွာ မပါမျဖစ္ အဓိက ဟင္းလ်ာပြဲေတာ္အုပ္တစ္ခု အေနနဲ႔ ပါဝင္လာပါတယ္။ ပီကင္းဘဲကင္ကုိ အဓိကထားၿပီး ေရာင္းခ်တဲ့ ဆိုင္ကေတာ့ 便宜坊 ျဖန္ယိဖန္းဆိုတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ျဖန္ယိဖန္းကို ေပက်င္းမွာ ၁၄၁၆ ခုနစ္ကတည္းက စတင္ တည္ေထာင္ခဲ့ၿပီး အဆိုပါ စားေသာက္ဆိုင္ဟာ ယေန႔တိုင္ မူလအရသာ မပ်က္ပဲ ေရာင္းခ်ေပးေနတဲ့ ပီကင္းဘဲကင္ေတြ ဆိုင္ေတြထဲက နာမည္ႀကီး တဆိုင္လဲ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေပက်င္းေရာက္ခ့ဲရင္ သြားဆြဲလိုက္ၾကအံုးဗ်ဴ ိ႕။

ခ်မ့္လံုဧကရာဇ္လက္ထက္ ခ်င္းမင္းဆက္ ေခတ္မွာေတာ့ ႏိုင္ငံတဝန္း ပ်ံႏွံ႔သြားၿပီး လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုး ဟင္းလ်ာျဖစ္လာပါတယ္။ ျဖန္ယိဖန္းလိုပဲ ေနာက္ထပ္ နာမည္ႀကီးတဲ့ ပီကင္းဘဲကင္ဆိုင္ကေတာ့ 全聚德 ခြ်မ္ကြ်ီသယ္ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ခြ်မ္ကြ်ီသယ္ကို ၁၈၆၄ ခုနစ္မွာ ရန္ခြ်မ္ရန္က တည္ေထာင္ခဲ့ၿပီး အဆုိပါ စားေသာက္ဆိုဟာလဲ အခုထိတိုင္ေအာင္ ရွိေနတဲ့ ေရွးေဟာင္းစားေသာက္ဆိုင္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အဆိုပါ စားေသာက္ဆိုင္ ၂ ဆိုင္လံုးဟာ တရုတ္ျပည္ရဲ႕ ေရွးေဟာင္းသမိုင္းဝင္ စားေသာက္ဆိုင္ ၂ ခုျဖစ္ၿပီး ျဖန္ယိဖန္းစားေသာက္ဆိုင္ဟာဆိုရင္ ေပက်င္းၿမိဳ႕ရဲ႕ အမွတ္အသားတစ္ခုလို႔ ဆိုရမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၂၀ ရာစုအစမွာေတာ့ ပီကင္းဘဲကင္ဟာ ကမာၻတဝန္းကို နာမည္ႀကီးဖို႔ အေၾကာင္းဖန္လာခဲ့ပါတယ္။ ဒါကေတာ့ သမိုင္းဝင္ အေမရိကန္ သံအမတ္ ကစ္ဆင္ဂ်ာနဲ႔ ခ်ဴ အင္းလိုင္ (တရုတ္ႏိုင္ငံ ဝန္ႀကီးခ်ဴ ပ္) တို႔ ၁၉၇၁ ဂ်ဴ လိုင္လ ၁၀ ရက္ေန႔၌ လွ်ဴ ိ႕ဝွက္ေတြ႕ဆံုခဲ့စဥ္က မနက္ခင္းပိုင္း ေဆြးေႏြးပြဲအၿပီးမွာ ေန႔လည္ပိုင္းေရာက္ေတာ့ ပီကင္းဘဲကင္နဲ႔ ေန႔လယ္စာကို ေကြ်းေမြးဧည့္ခံပါတယ္။ အဲ့ဒါမွာ ကစ္ဆင္ဂ်ာရဲ႕ အႀကိဳက္ဆံုးဟင္းလ်ာဟာ ပီကင္းဘဲကင္ ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္တဲ့။ ၁၉၇၂ ခုနစ္ အေမရိကန္သမၼတ ရစ္ခ်က္နစ္ဆင္ကို တရုတ္ျပည္ကို လာလည္ဖို႔ ဖိတ္ေခၚတုန္းကလဲ ပီကင္းဘဲကင္နဲ႔ပဲ ေကြ်းေမြးခဲ့ျပန္ပါတယ္။ ၁၉၇၅ ခုနစ္ ခ်ဴ အင္းလိုင္ ေသဆံုးၿပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ ကစ္ဆင္ဂ်ာဟာ ေနာက္တႀကိမ္ ပီကင္းဘဲကင္ကို စားသံုးဖို႔ တရုတ္ျပည္ကို သက္သက္ကို လာလည္ခဲ့ပါေသးတယ္။ ခြ်မ္ကြ်ီသယ္ စားေသာက္ဆိုင္က ပီကင္းဘဲကင္အရသာကေတာ့ က်ဴ းဘားေတာ္လွန္ေရးေခါင္းေဆာင္ ဖီဒယ္ကတ္စရို အႀကိဳက္ဆံုးပါပဲတဲ့။

ပီကင္ဘဲကင္ကို ျမန္မာမွာ ကင္ရင္ေတာ့ လြယ္မယ္မထင္ပါဘူး။ အေၾကာင္းက ပီကင္ဘဲကင္ ကင္ဖို႔အတြက္ ဘဲအမ်ဴ ိးအစားနဲ႔လဲ ဆိုင္ပါေသးတယ္။ ပီကင္းဘဲကင္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပီကင္းဘဲ အေကာင္ေတြကိုေတာ့ နန္က်င္း ေပက်င္းတို႔မွာ ၿခံမ်ားျဖင့္ ေမြးျမဴ ထားၾကပါတယ္။ ၄၅ ရက္ေလာက္ ၿခံထဲမွာ လြတ္လပ္စြာေနခြင့္ေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္ ေရာက္ဖို႔ ရက္ ၂၀ ေလာက္ အလိုမွာေတာ့ တရက္ကို ၄ ႀကိမ္ခန္႔ အစာကို အတင္းေကြ်းရပါတယ္။
 (ဘဲေကာင္ေလးက ခ်စ္စရာေလး။ ကိုယ္ေတြဆို သတ္မစားရက္ပါဘူး။ 😁😁 အဲ တစ္ပန္းကန္လံုး ေျပာင္ေတာ့မွ ဘဲေလးသနားပါတယ္ေတာ့ မလုပ္နဲ႔ေနာ္။ 😛 ) အဲ့လို အစာကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္ အတင္းထိုးသိပ္ေကြ်းလို႔ ပီကင္းဘဲကင္ကို အမည္ေျပာင္အေနနဲ႔ 北京填鸭 အစာသြပ္ထည့္ထားတဲ့ ဘဲကင္လို႔လဲ ေခၚပါတယ္။

ေပက်င္းၿမိဳ႕ရဲ႕ နာမည္ႀကီး ပီကင္းဘဲကင္ စားေသာက္ဆိုင္ေတြကေတာ့ Quanjude (全聚德), Bianyi Fang (便宜坊), Changan Yihao (長安一號), Beijing Xiaowangfu (北京小王府) နဲ႔ Dadong Kaoyadian (大董烤鴨店) တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ခြ်မ္ကြ်ီသယ္နဲ႔ ျဖန္ယိဖန္းတို႔ကေတာ့ ေရွးႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာကတည္းက တည္ရွိလာတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ေတြျဖစ္တာေၾကာင့္ လူႀကိဳက္ပိုမ်ားပါတယ္။ အရည္အေသြး အျမင့္ဆံုး စားေသာက္ဆိုင္ ၂ ဆိုင္အျဖစ္ သတ္မွတ္ခဲ့ၿပီး ခြ်မ္က်ြီသယ္ဟာဆိုရင္ ၁၉၉၉ ခုနစ္မွာ ေပက်င္းၿမိဳ႕ရဲ႕ အမွတ္အသားတစ္ခုအျဖစ္ သတ္မွတ္ျခင္း ခံခဲ့ရပါတယ္။

#SwamHtet(天下第一)

No comments:

Post a Comment