Popular Posts

Sunday, 8 May 2011

ငါးခ်ဥ္'ေၾကာင့္ အသက္အႏၲရာယ္နီးေန

အ႐ုိးစြဲေအာင္ႏွစ္ၿခိဳက္ၾကေသာ'ငါးခ်ဥ္'ေၾကာင့္ အသက္အႏၲရာယ္နီးေနေသာ ထုိင္းလယ္သမားမ်ား

(အိုင္အိပ္ခ်္တီ)
ေအာင္သာလင္း ဘာသာျပန္သည္။
      အတြဲ ၂၆ ၊  အမွတ္ ၅၁၆   (၆ - ၁၂ ၊ ၅ ၊ ၂၀၁၁)
အဂၢနက္ဒါဘီ
လာ၀(ထိုင္း) - စုိက္ပ်ဳိးေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းျဖင့္ အသက္ေမြးၾကေသာႏြမ္းပါးသည့္ ဤရြာသားမ်ားသည္ သူတို႔၏အစား အေသာက္ကုိ အလြန္ႏွစ္ၿခိဳက္ၾကသည္။ အထူးသျဖင့္ ႐ုိးရာစားဖြယ္တစ္ခုျဖစ္သည့္ 'ငါးခ်ဥ္'ႏွင့္ ပတ္သက္၍အစား၀ါသနာအုိးမ်ားက အရသာ
        အလြန္ေကာင္းသေလာက္ အနံ႔အလြန္ဆုိးလွသည္ဟု ခ်ီးမြမ္းၾကသည္။
        ငါးကိုခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွ စားေသာက္လွ်င္ အသည္းကပ္ပါးပုိးစြဲသည့္ေရာဂါ မျဖစ္ပြားႏိုင္ေသာ္လည္း ထိုင္းႏိုင္ငံတြင္ ယင္းကပ္ပါးပိုး အႏၲရာယ္ကုိ လ်စ္လ်ဴ႐ႈထားၾကသည္။ ရြာသားမ်ား ေဆြစဥ္မ်ဳိးဆက္ ခုံမင္စြာ စားသုံးလာခဲ့ၾကေသာ ခ်ဥ္ၿပီး က်ပ္ခုိးနံ႔သင္းသည့္ ငါးခ်ဥ္ကိုအ႐ုိးစြဲေအာင္ ႏွစ္ၿခိဳက္ခဲ့ေသာေၾကာင့္ပင္ျဖစ္သည္။

        သည္းေျခရည္သယ္ေဆာင္သည့္ ႁပြန္ထဲတြင္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ အသည္းကပ္းပါးပုိးကို ခုံကင္တကၠသိုလ္ရွိ အပူပုိင္း ေဒသေရာဂါသုေတသနက ေလ့လာေနသည္။
        အသည္းကပ္ပါးပိုးေၾကာင့္ လူမ်ားေသဆုံးႏုိင္သည္ဟု ေဆးသုေတသနပညာရွင္တုိ႔က ဆုိသည္။ ထုိင္းႏုိင္ငံေျမာက္ပုိင္းျပည္နယ္မ်ားရွိ လယ္ယာ စုိက္ခင္းမ်ားႏွင့္ စိမ့္ေျမေဒသမ်ားမွ လယ္တဲမ်ား၌ ခုံမင္စြာစားေသာက္ေန ၾကေသာ ငါးအစိမ္းတြင္ လူ႔အသည္း၌ ခုိေအာင္း စြဲကပ္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ ပြားေစႏုိင္သည့္ ကပ္ပါးပုိးမ်ားရွိေနသည္။ သည္းေျခရည္ႁပြန္ကင္ဆာသည္ ကမၻာ့ေဒသအမ်ားအျပားတြင္ ျဖစ္ပြား ေလ့မရွိေသာ္လည္း ထုိင္းႏုိင္ငံတြင္ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ေနစဥ္ ေသဆုံးသူေပါင္း ၇၀ တြင္ အမ်ားဆုံးမွာ သည္းေျခရည္ႁပြန္ ကင္ဆာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားျဖစ္ေနၿပီဟု အပူပုိင္းေဒသေရာဂါသုေတသန ဌာနႀကီးမႉး ေဒါက္တာ ဘန္ေခ်ာ့ပ္ရွရီပါကဆုိသည္။ ယင္းေရာဂါမွာ ယင္းေဒသတြင္ ေၾကာက္စရာအေကာင္းဆုံးႏွင့္ ေခါင္းအမာဆုံး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္သည္ဟုလည္း ၎ကေျပာသည္။
      အသည္းကပ္ပါးပုိးကို ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ ခန္႔တုိက္ဖ်က္ခဲ့ေသာ္လည္း မေအာင္ျမင္ခဲ့ ေသာ ၎ကပင္  ကေမၻာဒီးယား၊ လာအုိ၊ ဗီယက္နမ္၊ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ အခ်ဳိ႕ေဒသမ်ား၊ကိုရီးယားကြ်န္းဆြယ္ေဒသႏွင့္ ဆိုက္ေဘးရီးယားေဒသမ်ား၌လည္း လူမ်ဳိးအလုိက္၊ ေဒသအလုိက္ ပုံမွန္ေတြ႕ရွိေနရသည္ဟုဆုိသည္။
လူမ်ားလ်စ္လ်ဴ႐ႈထားသည့္  အပူပုိင္းေဒသေရာဂါ သုေတသနဌာနျဖစ္ၿပီး အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၏ ေစတနာ အဖြဲ႕အစည္းတစ္ခု လည္းျဖစ္ေသာ ဆာပင္ကာကြယ္ေဆးထုတ္လုပ္ေရး ဌာန ဥကၠ႒ ေဒါက္တာ ပီတာဟုိတက္ ကလည္း အသည္းကပ္ပါးပုိးကို ကင္ဆာ
      ေရာဂါျဖစ္ေစသည့္ ေၾကာက္စရာ အေကာင္းဆုံး ကူးစက္ပုိးျဖစ္သည္ဟု ဆုိသည္။
        ထုိင္းမွ ရြာသားမ်ားကမူ ငါးစိမ္းမ်ား စားသည့္ ဓေလ့ကို မစြန္႔ႏုိင္ဘဲျဖစ္ေန သည္ဟု ဤေက်းရြာရွိ အစုိးရက်န္းမာ ေရး ေဆးကုဌာနမွ နပ္ခ်ရင္ယာနရန္ ရွရီဆုိသူ ေစတနာ့၀န္ထမ္း အမ်ဳိးသမီး က ေျပာသည္။ သူသည္ 'ငါးစိမ္းမစား ဖုိ႔ သတိျပဳစုိ႔' ဟူေသာ ေဆာင္ပုဒ္ကို ကုိင္စြဲလ်က္ ရြာ႐ုိးေလွ်ာက္ ေဆာ္ဩေန သူျဖစ္သည္။
"ကြ်န္မတို႔ကေတာ့ ရွင္တုိ႔ငါးေတြကိုတကယ္စားခ်င္ရင္ ေရနဲ႔ျပဳတ္၊ခ်က္ၿပီးမွ စားၾကပါလို႔ သတိေပးပါတယ္။ သူတို႔က ငါးကိုအစိမ္းစား တာ သိပ္အရသာရွိလြန္းလုိ႔ အစိမ္းမစားဘဲ မေနႏုိင္ဘူး၊ ငါးအစိမ္းလုိက္စားတာကိုပဲ ႀကိဳက္တယ္လုိ႔ ေျပာၾကတယ္"ဟု နပ္ခ်ရင္က သူ၏ရြာတြင္း လမ္းေၾကာတစ္ခုေပၚတြင္ ျပန္လည္ေျပာျပသည္။
        ထုိင္းလူမ်ဳိးမ်ားသည္ ႐ုိးရာအစား အေသာက္ကို ခုံမင္ၾကသည့္အေလ်ာက္ႏုိင္ငံ့လူဦးေရ ၆၅ သန္းမွာ ၎တို႔ေန႔စဥ္ လႈပ္ရွားသြားလာ ခ်ိန္မ်ားတြင္ တစ္ခုခု စားေသာက္လ်က္လည္းေကာင္း၊ အစားအေသာက္အေၾကာင္း ေျပာဆုိလ်က္ လည္းေကာင္း ရွိေနတတ္ၾကသည္ ဟုပင္ဆုိႏုိင္သည္။
ထိုင္းအေရွ႕ေျမာက္ပုိင္းေဒသတြင္ လူႀကိဳက္မ်ားေနသည့္ 'ပလာဆမ္း'ဟု ေခၚေသာ
႐ုိးရာအစားအစာတစ္မ်ဳိးရွိ သည္။ 'ငါးခ်ဥ္' ဟု ေခၚဆုိႏုိင္ပါသည္။

ငါးအစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ ထမင္း ႏွင့္ အခ်ဳိမႈန္႔အနည္းငယ္တုိ႔ကို ေရာနယ္၍ ျပဳလုပ္ရသည္။ ေရာနယ္ထားသည့္ အစာကိုၾကက္ဥ အရြယ္ခန္႔ အတုံးမ်ား ျဖတ္ပုိင္း၍ ပလတ္စတစ္အိတ္မ်ားထဲသို႔ ထည့္ၿပီးမွ သုံးရက္ေနလွန္းသည္။ ေနပူက်ဲကဲ်တြင္ သုံးရက္ထား႐ုံမွ် ျဖင့္ ကပ္းပါးပိုးမ်ား မေသႏုိင္ေပ။ အခ်ဥ္ေဖာက္ခ်ိန္ အနည္းဆုံး ေျခာက္လထားၿပီးမွသာ ကပ္ပါးပုိးမ်ား ေသႏုိင္ပါသည္။
        အသည္းကပ္းပါးပိုးမ်ားသည္ ေရခ်ဳိ ၌သာ ေနၾကသည္ဆုိေသာ္လည္း ယင္းကပ္ပါးပိုးမ်ားကို ေရခ်ဳိရွိသည့္ ေနရာ တုိင္း၌ မေတြ႕ႏုိင္ ေပ။ အသည္းကပ္ပါး ပုိးေတြ႕သည့္ေဒသမွ ကားျဖင့္ ငါးနာရီအတြင္း ေရာက္ႏုိင္သည့္ဘန္ေကာက္ၿမိဳ႕တြင္ ကပ္းပါးပုိးကူးစက္ႏႈန္း မရွိ
      သေလာက္ ျဖစ္ေနသည္။
        က်န္းမာေရးစနစ္မရွိေသာ ေက်း လက္ေဒသမ်ားတြင္ ကပ္ပါးပုိးမ်ား သည္ က်င္ႀကီးမ်ားမွတစ္ဆင့္ ျပန္႔ပြား ကူးစက္ၾကသည္။ ခ႐ုမ်ား၊ ငါးႏွင့္ ေၾကာင္မ်ား၊ လူမ်ားတြင္ အဓိက တြယ္ကပ္ ေနထုိင္လာၾကသည္။
        ဂ်ပန္႐ုိးရာ စားသုံးေလ့ရွိေသာ 'ဖူဂူ' ေခၚ ငါးပူတင္းသည္လည္း မကုိင္တတ္ ပါက အဆိပ္သင့္  ေသသည္အထိ အႏၲရာယ္အလြန္မ်ား လွသည္။

        ကပ္ပါးပုိးပါသည့္ ငါးကို အစိမ္း လုိက္စားျခင္းေၾကာင့္ ေသဆုံးသည္ အထိ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသကဲ့သို႔ တစ္သက္တာလုံး အရက္ကုိ အလြန္ အကြ်ံေသာက္သူမ်ားလည္း အသည္း ပ်က္စီးၾကရသည္။ အသည္းကပ္ပါးပုိး ရွိသူမ်ား အရက္မ်ားမ်ားေသာက္ပါက သည္းေျခရည္ႁပြန္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ပုိမ်ားေၾကာင္း ေဒါက္တာဘရန္ေခ်ာ့(ပ္)က ဆုိသည္။
ကုလသမဂၢစာရင္းအရ လာအုိ၊ ဗီယက္နမ္ႏွင့္ ကေမၻာဒီးယားႏုိင္ငံတို႔ ၌လည္း အသည္းကင္ဆာစြဲကပ္သူဦးေရ မ်ားေနသည္။
      လာအုိႏုိင္ငံတြင္ လူဦးေရ ၁၀ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ အသည္းကပ္ပါးပုိးရွိေနေၾကာင္းလည္း ၎ကေျပာသည္။
        ခ်မ္းသာေသာ ၿမိဳ႕ေနလူထုအတြင္း သတိမျပဳမိတတ္ၾကေသာ သန္ေကာင္ မ်ားႏွင့္ အျခားေရာဂါမ်ားကဲ့သို႔ပင္ အသည္းကပ္ပါးပိုး မ်ားကိုလည္း လ်စ္လ်ဴ႐ႈထားၾကသည္ဟု ေဒါက္တာဟိုတက္ က ဆုိသည္။ ထုိင္းႏိုင္ငံသည္ အလယ္ အလတ္တန္းစားႏုိင္ငံျဖစ္ ေသာ္လည္း အလြန္ဆင္းရဲမြဲေတသည့္ ေဒသမ်ား လည္း ရွိေနေသးေသာေၾကာင့္ လ်စ္လ်ဴ႐ႈ ေလွ်ာ့တြက္ခံရေသာ အပူပုိင္းေဒသ ေရာဂါမ်ား အခုိင္အမာ ႀကီးထြားျဖစ္ပြားေနျခင္းျဖစ္သည္ဟု ေဒါက္တာဟုိတက္က ဆုိသည္။
"ကြ်န္ေတာ္တို႔ဆီမွာ နည္းပညာနဲ႔ ကာကြယ္ေဆးေတြ ရွိေနေပမယ့္ ေငြေၾကးေထာက္ပံ့မႈမရွိဘဲ ျဖစ္ေနပါ တယ္"ဟုလည္း ဆုိသည္။

No comments:

Post a Comment