Popular Posts

Tuesday, 25 June 2013

အစားအေသာက္ထဲက အႏၱရာယ္မ်ား!

လူတေယာက္ရဲ႕က်န္းမာေရးဟာ အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္? ဒါေပမဲ့ အမိျမန္မာျပည္အတြက္ေတာ့  ဒီလို အသိပညာေလးေတြကို မသိက်ေသးတာႏွင့္ နည္းနည္းစိမ္းေနပါလိုက္မယ္၊ ဒီက ေရႊဗမာေတြလဲဘဲ ၿပီးခဲ့တဲ့   ရက္ပိုင္းကသူငယ္ခ်ငး္ေတြႏွင့္ရက္ခ်ိန္းတာကို  မအားလို႔ ကၽႊန္ေတာ္ေဆးခန္းျပေဆးစစ္ဖို႔ရွိတယ္လို႔ သူငယ္ခ်င္ေတြကိုေျပာျပေတာ့ ဘာလုပ္မွာလဲ ေျပာတယ္ေလ ဒီလို ၉၀/၁၃၅ ေလာက္  ေသြးတိုးရွိတာကို သူတို႔ဘာမွ မပူက်ဘူးေလ၊ သူတို႔လဲ အဲဒီေလာက္ရွိတယ္တဲ့ ဘယ္ေတာ့မွာ ေဆးခန္းမျပဖူးဘူးတဲ့ ဒီေလာက္က်န္းမာေရးဗဟုသုတရွိက်တာေလ! ဒါေတြေၾကာင့္လဲ ေသြတက္၊ေသြးက်တာကို သူတို႔က ပံုမွာျဖစ္ေနက်ေရာဂါလိုထင္ေနက်တာေလ၊ လူတိုင္းမွာရွိေနက်တဲ့ေရာဂါတဲ့၊  ဒီေသြးတိုးေသြးက်ကတာကို တသက္လံုးကုလို႔မွ အေပ်ာက္တာကိုး! ေရာဂါကိုထိန္းထားလို႔ဘဲ ရတာေလ၊
အဲ နည္းနည္းအစားေသာက္ေသာင္းက်န္းလိုက္ရင္ဘဲ ေသြးစစ္လိုက္ရင္ အားလံုးတက္ကုန္လို႔  ေဆးအသစ္ေတြ ထပ္ေပးလာပါလိမ့္မယ္! ေဆး၂မ်ိဳးကေန ၃မ်ိဳးေလ....ဟဲဟဲ လက္ေတြ႕ပါ.....
ေနာက္ၿပီး ကၽႊန္ေတာ္ရဲ႕ insurance ကလဲ ဒီေသြးတိုးႏွင့္ကတ္သက္တဲ့ေရာဂါေတြကို မကာကြယ္ေပးပါဘူးေလ! ေဆးရံုေဆးခန္းကုန္က်ေငြေတြကိုမေပးပါဘူး! ဒါေတာင္ ဟိုတေလာက မ်က္စိေရတိမျဖစ္လို႔ခြဲတာ ကုန္က်ေငြအကုန္ျပန္ရလို႔ေတာ္ေသးတယ္ေလ......ဒါမ်ိဳး အမိျမန္မာျပည္မွာ ၾကားဖူးမွာမဟုတ္ပါဘူး!

က်န္းမာေနမွ အလုပ္လုပ္ႏိုင္တာပါ အလုပ္လုပ္မွာ ေငြရမွာကိုး! ၀င္ေငြရွိမွာ ကိုယ္သံုးခ်င္တာေတြကို သံုးႏိုင္စားႏိုင္က်မွာကိုး! ဒါေပမဲ့ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညႊတ္မွ်တတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားတတ္မွပါ၊ႏို႕မဟုတ္ရင္ အစားအေသာက္ ေသာင္းက်န္းရင္ အသက္အရြယ္ႀကီးမွ မိမိေသာင္းက်န္းခဲ့တဲ့ ဒဏ္ေတြရဲ႕အက်ိဳး သက္ေရာက္မႈေတြကို ခံစားရမွာပါေလ၊ ငယ္ရြယ္သန္မာေနခ်ိန္မွာ ဘာမွ မသိတာေပမဲ့ အသက္အရြယ္ႀကီး အသက္ေထာက္ လာရင္ ေရာဂါေတြေပၚလာၿပီး ေဆးရံုေဆးခန္းေတြ၊ ေဆးကုဖို႔ေတြႏွင့္လံုးခ်ာလိုက္ေနတဲ့အခ်ိန္ေတြပါဘဲ၊ အဲဒီအခ်ိန္မွာ စုမိေဆာင္းမိဖို႔အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္၊ ပံုမွန္ေတြအလုပ္ရွိေနဖို႔လဲလိုအပ္ပါေသးတယ္၊ ဒီမွာ CPF က MediSave ေတြႏွင့္ Insurance ေတြရွိေနရင္ အနည္းငယ္အသက္ရူေခ်ာင္ေပမဲ့ ေလာက္ငွာမွာေတာ့မဟုတ္ပါဘူး၊ ပံုမွန္ျဖစ္ရိုးျဖစ္စဥ္ေရာဂါဆိုရင္ သက္သာေပမဲ့ ေရာဂါႀကီီးေတြဆိုရင္ ရွာသေလာက္ငွာမွာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူးေျပာရင္း....
'

ဒါေတြေၾကာင့္ အြန္လိုင္းက ေတြ႔ရွိတာေတြကို တဆင့္ပညာေပးအျဖစ္ကူးယူးေဖာ္ျပလိုက္တာပါ...


 
လူတစ္ေယာက္၏ ဘဝအတြက္အေရးအၾကီးဆံုးသည္ က်န္း မာစြာေနထိုင္ႏိုင္ဖို႔ ျဖစ္ပါသည္။ လူတစ္ေယာက္သည္ ေငြေၾကးခ်မ္း သာေနပါလွ်က္ႏွင့္ မက်န္းမာဘူး ဆိုပါက ထိုသူအတြက္ေလာကၾကီး တစ္ခုလံုးသည္ သာယာဖြယ္မ ေကာင္းႏိုင္ေတာ့ပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္ၾကီးတစ္ ပါး အာေရာဂ်ံပရမံလာဘံဟု ဆိုခဲ့ျခင္းျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။ က်န္းမာစြာေနထိုင္ႏိုင္ရန္အတြက္ အျခား အေၾကာင္းအရာမ်ားရွိေနေသးေသာ္ လည္း သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားသံုးရ ျခင္းသည္ က်န္းမာစြာေနထုိင္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ အဓိကအေၾကာင္းရင္း တစ္ရပ္ျဖစ္သည္ဆိုတာကိုေတာ့ မည္သူမွမျငင္းႏိုင္ပါ။

အစားအေသာက္မ်ားသည္ လူတစ္ေယာက္၏ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားကိုေပး စြမ္းႏိုင္သည္ဆိုေသာ္လည္း အစား အေသာက္ေၾကာင့္ သည္ပင္လွ်င္ က်န္းမာေရးကို ဆိုးရြားစြာ ထိခိုက္ႏိုင္ေခ်လည္းရွိပါသည္။ အ ေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ကၽြႏု္ပ္တို႔ ေန႔စဥ္စားသံုးေနေသာ အစားအ ေသာက္မ်ားထဲတြင္ က်န္းမာေရးကို ဆိုးရြားစြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္ေသာ ဓါတု ပစၥည္း အမ်ားအျပားပင္ ပါဝင္ လ်က္ရွိျပီး ထိုသို႔ ပါဝင္ေနမွဳကို စားသံုးသူအမ်ားစုက သတိမမူမိ ေသးေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
ယခုႏွစ္မ်ားအတြင္း ျမန္မာ ႏိုင္ငံ၌ အစားအေသာက္မ်ားထဲတြင္ အႏၱရာယ္ရွိေသာ ဆိုးေဆးမ်ား အ သံုးျပဳျခင္း၊ အႏၱရာယ္ရွိေသာ ဓါတု ပစၥည္းမ်ားအသံုးျပဳျခင္းတို႔မ်ားစြာ ျမင့္တက္လာလွ်က္ ရွိသည္။ ထိုသို႔ ျမင့္တက္လာမွဳမ်ားထဲတြင္ ျမန္မာ တို႔၏ ရိုးရာအစားအေသာက္မ်ား ျဖစ္သည့္ လက္ဘက္ကို အဝတ္ အထည္ဆိုးေဆးမ်ားအသံုးျပဳျခင္း၊ ငပိကို ဓါတ္ေျမၾသဇာမ်ားႏွင့္ ေရာ ေႏွာျခင္းတို႔သည္စားသံုးသူ ျပည္သူ လူထုကို တုန္လွဳပ္သြားေစေသာ ဓာတု ပစၥည္းအသံုးျပဳသည့္ အျဖစ္အပ်က္မ်ားျဖစ္ၾကသည္။ ထို႔ျပင္ အီၾကာေကြးပြေအာင္ ဓါတ္ေျမၾသဇာမ်ားမွာသံုးတဲ့ မိုးနီးယားထည့္သြင္းျခင္း၊ ပဲျပဳတ္မ်ားတြင္ အ၀တ္ ေလွ်ာ္ေဆာ္ဒါအသံုးျပဳျခင္း ႏွင့္ ပဲျပားမ်ားတြင္ ေဖာ္မလင္ထည့္သြင္းအသံုးျပဳျခင္းမ်ားထိေအာင္ စီးပြားေရးေလာဘသားမ်ား အတင့္ရဲေသာင္းက်န္းလာၾကပါသည္။

စားေသာက္ကုန္ ပစၥည္းမ်ားကို အေရာင္လွပလာရန္အတြက္ ဆိုး ေဆးအသံုးျပဳရေလ့ရွိျပီး ထိုသို႔ ဆိုးေဆးအသံုးျပဳရာတြင္ ျမန္မာ ႏိုင္ငံအစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရးဌာနမွခြင့္ျပဳထားသည့္ ဆိုးေဆးအမ်ိဳး ၂ဝ ကိုသာအသံုး ျပဳရပါသည္ သို႔ေသာ္လည္း ထို အစားအေသာက္ဆိုးေဆးမ်ားသည္ ေစ်းႏွဳန္းၾကီးျမင့္သည့္အျပင္ အ ေရာင္လွေအာင္လည္း အမ်ားအ ျပားအသံုးျပဳရသည့္ အတြက္ေၾကာင့္ စီးပြားေရးသမားမ်ားသည္ ေစ်းနည္း နည္းႏွင့္ အေရာင္လွလွထြက္သည့္ အဝတ္အထည္ဆိုးေဆးမ်ားကိုတြက္ ေျခကိုက္ေအာင္ အသံုးျပဳလာ ၾကသည္။
ထိုသို႔ ဆိုးေဆးမ်ားအသံုးျပဳ သည့္အခါတြင္ အစားအေသာက္ မ်ားသည္ အေရာင္အားျဖင့္ လွပ လာေသာ္လည္း က်န္းမာေရး အတြက္ကိုမူ အင္မတန္ၾကီးမားသည့္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ရရွိေစႏိုင္ပါသည္။ ယခင္ကေတာ့ ဆိုးေဆးမ်ားကို အ သင့္စား အစားအေသာက္မ်ားတြင္ သာ အသံုးျပုခဲ့ၾကေသာ္လည္း ယခုအခါတြင္ေတာ့ လတ္ဆတ္ေသာ အသီးအႏွံမ်ားတြင္ပါ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳလာၾကပါသည္။ က်န္းမာေရးအသိပညာရွိေသာ သူမ်ားသည္ အစားအေသာက္ စားသံုးရာတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေအာင္ဟုဆိုကာ အသီး အႏွံမ်ားကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးလာၾက ပါသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ထုိသို႔ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ပါသည္ ဆိုေသာ အသီးအႏွံမ်ားေတာင္ ဆိုးေဆးႏွင့္ မလြတ္ကင္းေတာ့ ေသာအခါ ျမန္မာျပည္သူမ်ားအဖို႔ က်န္းမာျခင္းဆိုသည့္ လာဘ္ၾကီး တစ္ပါးကို ဆုပ္ကိုင္မိဖို႔ခက္ခဲ လာပါေတာ့သည္။

ထိုသို႔အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳသည့္ ဆိုးေဆး မ်ား၊ ေရာေႏွာသည့္ ဓါဓုပစၥည္းမ်ားသည္ အခ်ိန္ခဏ ေလးအတြင္းမွာ က်န္းမာေရး ဆိုးက်ိဳးမ်ား ေပးႏိုင္သည့္အျပင္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္လာသည့္ အခါတြင္ လည္း ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျဖစ္ပြားႏိုင္ေစသည္။ ဆုိးေဆးမ်ားသည္ အဓိအားျဖင့္ေတာ့ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ အသည္းကိုဆိုးဆိုးရြားရြားထိခိုက္ေစႏိုင္ပါသည္။ အသည္းႏွင့္ေက်ာက္ကပ္သည္ ခႏၶာကိုယ္၏ေရစစ္သဖြယ္ျဖစ္ျပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲမွအညစ္အေၾကးမ်ားကို စြန္႔ထုတ္ေပးရသည့္အဓိကအဂၤါအစိတ္အပိုင္းမ်ားျဖစ္ေသာေၾကာင့္ စားသံုးလိုက္သည့္မသန္႔သည့္အရာမွန္သမွ်သည္ အသည္းႏွင့္ေက်ာက္ကပ္ကိုပ်က္စီးေစပါေတာ့သည္။ ဆိုးေဆးပါတဲ့အစားအစာမ်ားကို စားသံုးတဲ့အခါတြင္ ထိုဆိုးေဆးမ်ားသည္ အသည္းႏွင့္ေက်ာက္ကပ္တြင္စုပံုလာကာ ဆိုးရြားစြာပ်က္ဆီးေစႏိုင္ကာ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုလည္း ျဖစ္ပြားႏိုင္ေစပါသည္။ ဆိုးေဆးႏွင့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ အသည္းႏွင့္ေက်ာက္ကပ္အျပင္ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းကိုလည္း ဆိုးရြားစြာထိခိုက္ႏိုင္ေစပါသည္။ ရန္ကုန္ေဆးရံုၾကီး၊ ကင္ဆာဌာန၏ စာရင္းဇယားမ်ားအရေတာ့ လြန္ခဲ့သည့္ ၈ႏွစ္အတြင္း ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားႏႈန္း ၂ဆေက်ာ္တက္လာတာကိုေတြ႔ျမင္ရပါသည္။ ထူးျခားခ်က္အေနျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား၏ ႏွိပ္စက္မႈကို ပိုမိုခံစားရေလ့ရွိျပီး က်ား မ အခ်ိဳး ၂ဆေက်ာ္ကြာေနတတ္ပါသည္။

လူေနမႈပံုစံမ်ားေျပာင္းလဲလာမႈမ်ားကလည္း ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းျမင့္တက္ေစရတဲ့အေၾကာင္းရင္းတစ္ရပ္ျဖစ္ပါသည္။ လႈပ္ရွားမႈနည္းပါးျခင္းအျပင္ ကိုရီးယားယဥ္ေက်းမႈလႊမ္းမိုးျခင္းေၾကာင့္ ကမ္ခ်ီႏွင့္ အကင္အမ်ိဳးမ်ိဳးစားသံုးလာမႈကလည္း လူငယ္မ်ားတြင္ပင္ အူမၾကီးကင္ဆာလိုေရာဂါမ်ိဳးေတြ အျဖစ္မ်ားလာေစပါသည္။ အကင္မ်ားကို မီးေသြးႏွင့္ကင္တဲ့အခါမွာ မီးကၽြမ္းတာအျပင္ မီးေသြးမႈန္အမ်ားအျပား အကင္မ်ားတြင္ကပ္ညိေနတတ္ပါသည္။ ထိုသို႔မီးေသြးအမႈန္မ်ားပါေနတဲ့ အကင္မ်ားကိုကာလၾကာရွည္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကိုအားေပးေစႏိုင္ပါသည္။ ယခုလက္ရွိအခ်ိန္ထိျမန္မာလူမ်ိဳးအမ်ားစုမွာ အစားအေသာက္၏အျပင္ပန္းပံုသ႑န္ကိုသာ ဦးစားေပးေရြးခ်ယ္ေနတတ္ျပီး ထို႔အတြက္ေၾကာင့္ အေရာင္လွေအာင္ဆိုးေသာ ဆိုးေဆးမ်ား၊ တာရွည္ခံေအာင္သံုးတဲ့ေဆးမ်ား၊ အသီးအႏွံမ်ားကို ၾကီးထြားေအာင္ အခ်ိန္မတိုင္ခင္မွည့္ေအာင္ ထိုးတဲ့ထိုးေဆးမ်ား၊ အေရာင္ခၽြတ္ေဆးမ်ား အစရွိသည့္ က်န္းမာေရးကိုဆိုးရြားစြာထိခိုက္ေစသည့္ အႏၱရာယ္ရွိသည့္ပစၥည္းမ်ားကို ပိုက္ဆံေပး၀ယ္ယူေနရသလိုျဖစ္ေနပါသည္။

အႏၱရာယ္ရွိေသာ ဆိုးေဆး မ်ားႏွင့္ ဓါတုပစည္းမ်ား အသံုးျပဳ ေရာေႏွာမွဳမ်ားကို အမ်ားအျပားစစ္ေဆးေတြ႔ရွိေနရေသာ္လည္း ထိေရာက္စြာအေရးယူမွဳ အားနည္းေနျခင္းက အစား အေသာက္ထဲမွအႏၱရာယ္္ကို သံသရာ ရွည္ေနေစသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ အမ်ိဳးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒ အရ ထိုသို႔ အႏၱရာယ္္ရွိဆိုးေဆး မ်ားႏွင့္ ဓါတုပစည္းမ်ားေရာေႏွာ ေရာင္းခ်ျခင္းကို စစ္ေဆးေတြ႔ရွိပါက ေထာင္ဒဏ္ ၅ႏွစ္ထိျဖစ္ေစ၊ ဒဏ္ေငြ ၅သိန္းျဖစ္ေစ ေပးေဆာင္ရမည္ဟု သတ္မွတ္ထားေသာ္လည္း ဥပေဒလက္တစ္လံုးျခားလုပ္ကာ ဒဏ္ေငြ သာ ခ်မွတ္ေနမွဳက ေလာဘသား မ်ားကိုေနာင္မက်ဥ္ေစဘဲရွိေစသည္။ ျမန္မာ့အိမ္နီးခ်င္း တရုတ္ႏိုင္ငံတြင္ပင္ အစားအေသာက္မ်ားကို အႏၱရာယ္ရွိသည့္ ဓါတ္ပစၥည္းမ်ားေရာေႏွာသည့္ စီးပြားေရးသမားမ်ားကို ေသဒဏ္ေပးသည့္အေလ့အထမ်ိဳးရွိေနေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ေတာ့ ေငြဒဏ္သာခ်မွတ္ေနေသးပါသည္။

ထိုသို႔ ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနေသာ အစားအေသာက္အမ်ားစုတြင္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားပါဝင္ေနသည့္အတြက္ လံုးဝကင္းေအာင္ မေရွာင္ႏိုင္ေသာ္မွ တတ္ႏိုင္သမွ် သတိထားႏိုင္သည့္ နည္းလမ္းမ်ားေတာ့ ရွိေနပါသည္။ အဓိကအားျဖင့္ ၀ယ္သူဘက္မွ သတိထား၀ယ္ယူႏိုင္ပါသည္။ ၀ယ္သူမရွိလွ်င္ေရာင္းသူဆိုတာလည္း အလိုအေလွ်ာက္ေပ်ာက္ကြယ္သြားႏိုင္ပါလိမ့္မည္။ အစားအေသာက္မ်ားကို ၀ယ္ယူရာတြင္ အေပၚယံအျမင္ကို ၾကည့္၀ယ္တာမ်ိဳးကိုေရွာင္ျပီး ေဆးဆိုးမႈအနည္းဆံုးကိုရွာ၀ယ္ပါ။ ဥပမာအားျဖင့္ မွ်စ္သည္ပံုမွန္အားျဖင့္ အေရာင္ခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့သာရွိေသာ အရာျဖစ္သည္၊ ထိုသို႔ျဖဴေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္မေနဘဲ ၀ါ ထိန္ေနမယ္၊ နီရဲေနမယ္ဆိုရင္ ဒါဟာေဆးဆိုးထားတာမွန္းသိသာတဲ့အတြက္ ၀ယ္ယူျခင္းမျပဳသင့္ပါ။ ထိုသို႔ပင္ အသီးအရြက္မ်ား၀ယ္ယူရာတြင္လည္း ပိုးသတ္ေဆးအမ်ားၾကီးသံုးထားလို႔ ပိုးေပါက္လံုး၀ကင္းစင္တာမ်ိဳးကိုရွာ၀ယ္မယ့္အစား ပိုးေပါက္အနည္းငယ္ပါတဲ့အသီးအရြက္ေလးမ်ားကိုေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူပါ။ ျဖစ္ႏိုင္သမွ် အစိမ္းစားျခင္းကိုေရွာင္ျပီး အစိမ္းစားမွျဖစ္မယ့္ အသီးအရြက္မ်ားကို ေရျဖင့္ ထပ္ခါထပ္ခါေဆးေၾကာေပးပါ။ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈမွန္မွန္လုပ္ျပီး အသင့္စားအစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ အကင္မ်ား အခ်ဥ္သိပ္အစားအစာမ်ားကို ျဖစ္ႏိုင္သမွ်ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။

လူတစ္ေယာက္ေန႔စဥ္ရွင္သန္ သြားလာႏိုင္ေနဖို႔အတြက္ အစား အေသာက္ဆိုသည္ကေတာ့ မျဖစ္မေနအေရးပါေနဦးမည္ျဖစ္ သည္။ က်န္းမာစြာေနထိုင္ႏိုင္ဖို႔ အတြက္ အစားအေသာက္သည္ အေရးပါသလို မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအေသာက္မ်ားေၾကာင့္လည္း ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ဖိတ္ေခၚ ေနသလိုျဖစ္ေနသည္ဆိုတာကို နားလည္လာဖို႔လည္းအထူးပင္ လိုအပ္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အစိုးရအေနျဖင့္ အစားအေသာက္ မ်ားတြင္ ဆိုးေဆးမ်ား ဓာတု ပစၥည္းမ်ား ထည့္သြင္းေရာင္း ခ်ေနေသာ စီးပြားေရးသမားမ်ားကို ျပင္းထန္စြာ အေရးယူျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္သင့့္ပါသည္။ ထုိ႔အတူ ျပည္သူမ်ားအေနျဖင့္လည္း အစားအေသာက္မ်ားကို ဝယ္ယူ စားသံုးရာတြင္ အသိရွိရွိႏွင့္ အေပၚယံအျမင္ကိုပဲမၾကည့္ဘဲ ဂရုတစိုက္ ဝယ္ယူစားသံုးၾကရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ထိုသို႔ အစိုးရႏွင့္ ျပည္သူႏွစ္ဘက္လံုး ပူးေပါင္း လုပ္ေဆာင္သြားမည္ဆိုပါလွ်င္ ျပည္သူမ်ားအေနျဖင့္ အစား အေသာက္မဟုတ္ဘဲ ေရာဂါမ်ားကို ေငြေၾကးအကုန္အက်ခံ ဝယ္ယူ သလိုျဖစ္ေနရသည့္အေျခအေနမွ လြတ္ေျမာက္ႏိုင္ပါလိမ့္မည္။
 
Refးacademicmedicines.blogs


တြဲဖက္၍ မစားသင့္ေသာ အစာမ်ား

 က
ကကတစ္ နွင့္ ၾကာဟင္း
ကုန္းေက်း နွင့္ ပုစြန္
ကန္႔ခ်ဳပ္နီ နွင့္ ေသရည္ေသရက္အမ်ဳိးမ်ဳိး
ကြၽဲေခါင္းသီး နွင့္ အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး(သံပုရာသီး)
ကြၽဲေခါင္းသီးနွင့္ လက္ဖက္
ေၾကးခြက္ နွင့္ အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး
ကုန္းငွက္သား နွင့္ ၾကက္ဆူဆီ
ကန္စြန္းျမစ္ နွင့္ နွမ္းမႈန္ ့
ၾကာစြယ္ နွင့္ ဝက္သား
ၾကက္ဆူဆီ နွင့္ ခါသား
ၾကက္ဆူသီး နွင့္ ငွက္သား
ေကာက္ညွင္း နွင့္ ေရငန္သီး
ကတိုး နွင့္ သရက္သီး
ၾကံတင္လဲ နွင့္ နွမ္းမႈန္ ့ဆုပ္
ကင္းပံုရြက္/သီး နွင့္ နွမ္းဆီ
ကင္းပိတ္ရြက္ နွင့္ နွမ္းဖတ္ခ်ဥ္နွမ္းဆီ
ၾကာပဒုမၼာေစ့ နွင့္ ငွက္ေတာ္သား
ေက်ာက္ဖရုံ နွင့္ အိုးမဲ
ေၾကာင္လွ်ာသီး နွင့္ ငါးေသတၱာ
ေၾကာင္လွ်ာသီး နွင့္ ၾကက္သား
ေက်းသား နွင့္ဘူးသီး
ကြၽဲသား နွင့္ ၾကာစြယ္ၾကာဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ႏိူ ့ရည္
ၾကံ့သား နွင့္ ငါးခူ ငါးဒန္
ၾကက္သား နွင့္ အင္ဖူး
ၾကက္ဟင္းခါးသီး နွင့္ မႈိ
ၾကက္ဟင္းခါးသီး နွင့္ ၾကက္သား
ကိုင္းဥ နွင့္ ပုဇြန္ခ်ဥ္
ၾကက္ဥ နွင့္ ခံသီးး
ၾကက္ဥ နွင့္ တမာရြက္ တမာဖူး

ခ်င္း နွင္ ့သေဘာၤသီး သေဘာၤပြင္ ့
ေခ်ာကလက္ နွင္ ့ေစာင္းလ်ား ေခ်ာကလက္ နွင္ ့ပဲျမစ္
ခ်ဳိခ်ဥ္ နွင္ ့ပဲငါးပိ
ခ်ဥ္ဆီ ႏွင္ ့ေထာပတ္
ခရမ္းပိမ္ ့သိီး နွင္ ့ႏိူ ့ရည္
ခရု နွင္ ့အမဲသား
ခိုသား နွင္ ့ခ်င္းစိမ္း
ခိုသားနွင္ ့ေျခေလးေခ်ာင္းသား
ခိုသား နွင္ ့မုန္ညင္းဆီ
ခံသီးနွင္ ့ငရုတ္ေကာင္း
ခံသီးနွင္ ့နို ့ရည္
ခ်ီးသီး နွင့္ နို ့ရည္
ခံသီးနွင္ ့ပီေလာပီနံဥ
ခ်ိဳခ်ဥ္သၾကားလံုး နွင္ ့စိမ္းစားဥ
ခါးနာေပ်ာက္ေဆး ဖီနိုင္ဗ်ဴတာဇုန္ ကိုအစာခံမရွိဘဲ မေသာက္ရ၊

ဂြးရြက္ နွင္ နို ့ရည္
ေဂြးသီး နွႈင္ ့အာတာလြတ္ဥ
ေဂြးသီးနွင္ ့နို ့ေအးေခ်ာင္း
ေဂြးသီးနွင ့္ပီေလာပီနံဥ
ဂ်ယ္လီ ႏွင့္ ေကာ္ဖီ

င႐ုပ္ေကာင္း ႏွင့္ ခံသီး
ေငြ နွင္ ့ရွိန္းခို
ငါးခ်က္ေသာအိုး နွင္ ့ပိတ္ခ်င္းရြက္
ငါးဆီ နွင္ ့ပိတ္ခ်င္းရြက္
ငွက္ေပ်ာသီး နွင္ မိႈ
ငါးရံ ႔သား နွင္ ့ေပြးသား
ငံုးသား နွင္ ့ေစာင္းလ်ား
ငံုးသား နင္ ့ခိုသား
ငွက္ သား နွင္ ့ၾကက္ဆူဆီ
ငါးပူတင္းဥမ်ား
ငွက္ေပ်ာသီး စားျပီ ေရေအးေသာက္ျခင္း
      
စေတာ္ဘယ္ရီ နွင္ ့သီးသီး
စားေတာ္ပဲ ႏွင့္ သီးသီး
စိန္ နွင္ ့သံပုရာသီး
စိမ္းစားဥ နွင္ ့ေခ်ာကလက္
စိမ္းစားဥ နွင္ ့ ေရခဲေခ်ာင္း
စပါးၾကီးေျမြသား နွင္ ့ေၾကာင္လွ်ာသီး
ေစာင္းလ်ားသီး နွင့္ ခိုသား
ေစာင္းလ်ားသီး နွင့္ ေရွာက္သီး

ေဆးေျခာက္ နင္ ့နႏြင္းရည္
ဆီ နွင္ ့ဆီခဲစပ္တူ
ဆင္သမႏြယ္ရြက္ နွင္ ့ နို ့ရည္
ေဆာင္ေမခါးရြက္ နွင္ ့နို ့ရည္
ဆိတ္ဖူး ႏွင့္ ငွက္ေပ်ာဖူး
ဆိတ္သား နွင္ ့ ကြၽဲသား
ဆတ္သားနွင္ ့ ဆူးပန္းရြက္
ဆတ္သား နွင္ ့နို ့ရည္
ဆိတ္နို ့နွင္ ့ဆူးပန္းရြက္
ဆပ္ျပာ နွင္ ့အုန္းရည္
ဆပ္ျပာနွင္ ့အခ်ဥ္မ်ဳိး
ဆိတ္နို ့ဆိတ္သား နွင္ ့ငါးၾကီးဆီ

ေဇာင္းလ်ားသီး နွင္ ့ပီေလာပီနံဥ
ဇာဒင္း(Zadine) နွင္ ့အရက္

ဥာဏ္ရြက္ နွင္ ့ေသရက္ အမ်ဳိးမ်ဳိး

တလည္းသီး နွင္ ့နို ့ရည္
တလည္းသီးနွင္ ့ပဲၾကီး
ေတာပဲရိုင္း နွင္ ့နို ့
ေတာင္ပိႏၷဲ သီး နွင္ ့နို ့ရည္
ေတေဇာဘမ္းနွင့္ ခါခ်ဥ္ေကာင္ကိုက္သည္ကိုမလိမ္းရ၊
 
ထေနာင္းရြက္ နွင္ ့ မန္က်ည္းသီးမွည္ ့
ထံုး နွင္ ့ျမင္းသား
ထန္းလ်က္ နွင္ ့နလင္ေက်ာ္
ထန္းလ်က္ နွင္ ့ သေျပသီး
ထန္းရည္ခ်ဳိ နွင္ ့ ၀က္သား
ထန္းသီး နွင့္ ႏုိ ့မ်ဳိး ခ်ဥ္
ထန္းလ်က္ နွင္ ့သေျပသီး
ေထာပတ္နွင္ ့ ေၾကးခြက္
ေထာပတ္ နွင္ ့ဆီခဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
ထံုးေရတို ့တြင္ ျဖစ္ေသာငါး လိပ္အစရွိသည္ နွင္ ့နို့ရည္
ထန္းရည္ကိုငွက္ ေပ်ာသီး စားျပီး ေသာက္ျခင္း
ထန္းသီးကိုငွက္ေပ်ာ သီးစားျပီး စားျခင္း

ဒန္ ့သလြန္ရြက္ နွင့္ နို ့ရည္
ဒန္ ့သလြန္သီး နွင့္ ကေလာဥ
ဒိန္ခ်ဥ္ နွင္ ့ထန္းသီးမု န္ ့
ဒုတၱာ နွင္ ့အခ်ဥ္ မ်ိဳး ၂
ဒူးရင္းသီး နွင့္္ရွိန္းခို ့
ေဒါင္းသား နွင့္နို ့ခ်ဥ္
ေဒါင္းသား နွင္ ့ပီေလာပီနံ

နလင္ေၾကာ္ နွင္ ့ထန္းလ်က္
နလင္ေၾကာ္ နွင္ ့အခ်ဥ္
နို ့ခဲပ်က္ နွင ့္ပဲဒလက္
နို ့မ်ဳိး နွင္ ့ဆား
နိဳ ့မ်ဳိး ခ်ဥ္ နွင္ ့ပီေလာပီနံဥ
နို ့စိမ္း နွင္ ့အခ်ဥ္မ်ဳိး
နိဳ ့ရည္ နင ့္ေစာင္းလ်ားသီး
နိဳ ့ရည္ နွင ့္ကုလားပဲ
နို့ေအးေခ်ာင္း နွင္ ့သခြားသီး
နိဳ ့ေအးေခ်ာင္း နွင့္ ဘူးသီး
နွမ္းမႈန္ ့ဆုပ္ နွင့္ တလည္းသီး

ပတဲေကာ နွင္ ့သံပုရာသီး
ပဒုမၼာၾကာရြက္ႏု နွင္ ့ပ်ားရည္
ပဲၾကီး နွင္ ့မုန္ လာ
ပဲဒလက္ေစ ့နွင္ ့ ဆူးပန္း
ပဲလင္းေျမြသီး နွင္ ့လင္းေျမြသား
ပဲဒလက္ေစ့ နင္ ့ဆိတ္သား
ပဲစိမ္းစားဥ နွင္ ့ခ်ဳိခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး
ပိႏၷဲသီးနွင့္ပ်ားရည္
ပီေလာပီနံ နွင္ ့ပ်ားရည္
ပီေလာပီနံ နွင့္ ေပအူ
ေပရည္ နွင္ ့ ငွက္သား
ပ်ားရည္ နွင္ ့သကၤန္းဖြယ္ ငွက္သား
ပ်ားရည္ နွင္ ့မိုးရည္
ပ်ားရည္ နွင္ ့ကင္းပိတ္ရြက္
ပ်ားရည္ နွင္ ့ရွားေစာင္း
ပ်ားရည္ နွင္ ့ပိတ္ခ်င္းရြက္
ပုန္းရည္ နွင္ ့ဗ်ဳိင္းေအာက္သား
ေျပာင္းသား နွင့္နို ့ရည္
ပိုင္ရီတြန္ (Piriton) နွင့္အရက္

ဖရဲသီး နွင္ ့နို ့မ်ဳိး
ဖရဲသီး နွင့္ ဘဲဥ
ဖရံု သီးနွင္ ့နို့မ်ဳိး
ဖားသားနွင ့္မိႈ
ဖြတ္သား နွင္ ့ၾကက္ဆူဆီ
ေဖာင္စီးဂဏန္း နွင ့္မိႈ
ဖန္ခါးသီး နွင္ ့ပုဒမၼာၾကာရြက္
ဖန္ခါးသီး နွင္ ့ပီေလာပီနံဥ

ဗံုလံုသီး နွင္ ့ပီေလာပီနံ
ဗ်ဳိင္းသား နွင ့္၀က္ဆီ
ဗ်ဳိင္းေအာက္သား နွင္ ့၀က္ဆီ
ဗ်ဳိင္းနွမ္းနွင္ ေသရည္

ေရငန္သီး နွင့္ လက္ဖက္
ရွားေစာင္းခ်ဥ္ နွင္ ့အမဲသား
ရွားေစာင္း နွင္ ့ကုလားဗရာေၾကာ္
ေရွာက္သီး နွင့္ ေစာင္းလ်ားသီး
ေရွာက္သီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံေ
ေရွာက္သီး နွင့္ ပဲစိမ္းစားဥ
ေရွာက္သီး နွင့္ ခိုသား
ေရွာက္သီး နွင္ ့နို့ရည္

လိမ္းေဆးပရုတ္ဆီ နွင ့္ကရင္နီေကာင္ကိုက္သည့္ ေနရာကို မလိမ္းပါနွင္ ့

၀က္သားခ်ဥ္ နွင့္ မဲနယ္အိုး
၀က္သား နွင့္ ဒိန္ခ်ဥ္
၀က္သား ႏွင့္ ႏြားနိဳ ့
၀မ္းဘဲဥ နွင္ ့ဖရဲသီး
၀မ္းဘဲဥ နွင့္ ေပသီးေပရည္
၀ါေစ့/၀ါဆီ နွင့္ သမင္သား
၀ါးမွ်စ္ နွင့္ အင္ဥ

သမုန္းျမစ္ နွင္ ့အခ်ဥ္ခ်က္ေသာအိုး
သမုန္းရြက္ နွင့္ ငါးခ်က္ေသာအိုး
သၾကားျပာ နွင့္ ပ်ားရည္
သမင္သား နွင့္ ၀ါရြက္
သေျပသီး နွင့္ ပီေလာပီနံ
သံပရာသီး နွင့္ ပီေလာပီနံ
သံပရာသီး နွင့္ နို ့ရည္
သံပရာသီး နွင့္ စိမ္းစားဥ
သားငါးအဆီ နွင့္ ေထာပတ္
သားငါးတို၏အဆီ နွင့္ ခ်ဥ္ဆီ
သားမ်ဳိးဟင္း နွင့္ နွမ္းမႈန္ ့
ေသရက္မ်ဳိး နွင့္ သမုန္း ဧကရာဧ္
ေသရည္ေသရက္ နွင့္ နွမ္းမႈန္ ့ဆုပ္
ေသရက္မ်ဳိး နွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္
ေသရည္ နွင့္ ဗ်ဳိင္းေအာက္သား
 

အတူတြဲစားရင္ေသတတ္ေသာအစားအစာမ်ား

အမဲသား + ခရု = ေသ
ေဂြးသီး + အာတာလြတ္ = ေသ
ႏုိ႔ဆီ + ကိုးပါးေဆး = ေသ
တညင္းသီး + ရွိန္းခို = ေသ
အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ + ပက္ပစီ = ေသ
ကိုင္းဥ + ပုစြန္ခ်ဥ္ = ေသ
ႏြားႏို႔ + အခ်ဥ္အမ်ဳိးအမ်ိဳး = ေသ
သိုးသား + ေစာင္းလ်ားသီး = ေသ
ကြ်ဲွွေခါင္းသီး + သံပုရာသီး = ေသ
ႏြားနို႔ + မွုိ = ေသ
မွုိ + ဖားသား = ေသ
မွုိ + လယ္ကဏန္း = ေသ
၀က္သား + ထန္းရည္ခ်ဳိ =ေသ
၀က္သား + ဗ်ဳိင္းသား = ေသ
၀က္သား + ၾကာရိုးၾကာစြယ္ =ေသ
ပ်ားရည္ + ၾသဇာသီး =ေသ
ပ်ားရည္ + အုန္းသီး =ေသ
ပ်ားရည္ + ဥသွ်စ္သီး =ေသ
ခိုသား + ခ်င္း =ေသ
ခိုသား + ဖရံုသီး =ေသ
ေၾကာင္လွ်ာသီး + ငါးေသတၲာ =ေသ
ေၾကာင္လွ်ာသီး + ပဲဒလက္ =ေသ
ေၾကာင္လွ်ာသီး + စပါးႀကီးေျမြ =ေသ
ပီေလာပီနံ + ပဲၾကားေလွာ္ =ေသ
ပီေလာပီနံ + မွ်စ္ခ်ဥ္ =ေသ
ပီေလာပီနံ + ေဒါင္းသား =ေသ
ပီေလာပီနံ + အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဴိး =ေသ
နို႔ေအးေခ်ာင္း + ေဂြးသီး = ေသ
ေခ်ာကလက္ + ေစာင္းလ်ားသီး =ေသ
ေခ်ာကလက္ + ပဲျမစ္ =ေသ
ေရွာက္သီး + ႏြားနို႔၊ ႏို႔ရည္ =ေသ
ထန္းလ်က္ + နလင္ေက်ာ္ =ေသ
ထန္းလ်က္ + ၂၇ ပါးေဆး =ေသ
က်ြဲေကာသီးး + သံပုရာသီး =ေသ
သေျပသီး + ထန္းလ်က္ =ေသ
ငွက္ေပ်ာသီး + ထန္းသီး =ေသ

ဘူးသီး နွင ့္ၾကက္တူေရြးသား
ဘာစပရိုေဆးျပား နွင္ ့သံပရာသီး
ဘာမီတြန္ေဆးျပား နွင ့္ထန္းလ်က္ခဲ
ဘာမီတြန္ နွင္ ့တစ္ဖီအစိမ္းေရာင္ ကတ္
ဘီလံုးငွက္ သား နွင ့္ၾကက္ဆူဆီ
ဘာစပရိုေဆးျပားကို အစာခံမရွိဘဲမေသာက္ရ၊

မဲနယ္အိုး နွင္ ့သားငါး
မဲဇလီဖူးရြက္ နွင္ ့လက္ဖက္သုပ္
မိေခ်ာင္းသား နွင့္နႏြင္း
မန္က်ည္းသီး နွင ့္နိဳ ရည္
မင္းကြတ္သီး နွင့္ သၾကား
မတ္ပဲ နွင္ ့တင္လဲ
မတ္ပဲ နွင္ ့မုန္လာ
မုန္ညွင္းဆီ နွင့္ သကၤန္းဖြက္ငွက္
မုန္လာျမစ္ နွုင္ ့ပ်ားရည္
မုန္လာ နွုင့္ မတ္ပဲ
မိႈ နွင္ ့ရွားေစာင္း
ေျမပဲဆန္ ႏွင့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး
ေျမဇာဥ ႏွင့္ သစ္ၾကားသီး
ေမ်ာက္တည္သီး နွင့္ နို႔ရည္
ေျမြသား နွင့္ ငါးရံသား
ျမန္မာလ်က္ဆား နွင္ ့ သြားတိုက္ေဆး
ျမင္းခြာရြက္ ႏွင့္ သခြားသီး
မက္ထရိုနီဒါေဇာ(meronidazole)နွင္ ့အရက္

ယုန္သား နွင့္မိႈ
ယင္နားစားမ်ားကို မစားပါနွင့္

ရာဘာခ်ဥ္ နွင့္ ဆိတ္သား
ရွာလကာခ်ဥ္ နွင္ ့ပီေလာပီနံ
ရိုးနီပီေလာပီနံ နွင္ ့အခ်ဥ္မ်ဳိး
ေရခဲသုပ္ နွင္ ့ခ်င္းသုပ္

ေသရည္ေသရက္ နွင့္ နိဳ ့အမ်ဳိး၂
သစ္ၾကားသီး နွင္ ့၀က္ေျမဇာဥ
သည္းေျခ နွင္ ့သားဟင္းမ်ဳိး

ဟင္းငန္ရြက္ နွင္ ့နွမ္းဖတ္
ဟစ္တမင္း (histamine) နွင္ ့အရက္

အင္ဥ နွင္ ့ ေျပာင္းဆန္
အမဲသားခ်ဥ္ နွင့္ မဲနယ္အိုး
အရက္ နွင္ ့ဘိန္း
အရက္ နွင္ ့ဘာမိတြန္
အခ်ဥ္မ်ဳိး နွင့္ နို ့မ်ဳိး
အိမ္ဆီးခ်ဳိ နွင့္ နို့ရည္
အုန္းသီး နွင ့္နိုရည္
အုန္းရည္ နွင့္ ပ်ားရည္
အံုတံုဆံ နွင့္ ကေလာဥ


ဥသွ်စ္သီး နွင့္ ပ်ားရည္
ဥေဒါင္ းသား နွင့္ ၾကက္ဆူဆီ
ဥမ်ဳိး နွင့္ ၾကက္ဆူဆီ
ဥသွ်စ္သီး နွင့္ ကင္းပိတ္ရြက္
ၾသဇာသီး နွင့္ ပ်ားရည္

တြဲဖက္စားလွ်င္ေသေစနိင္ေသာအစားအစာမ်ား


ခ်င္း + သေဘာၤသီး = ေသ
ၾကက္ဆူသီး + ငွက္သား = ေသ
မင္းကြတ္သီး + သၾကား = ေသ မွုိ + တညင္းသီး = ေသ
မိုင္လို + ပဲျမစ္ = ေသ
ေရခဲမုန္႔ + ခ်င္းသုပ္ = ေသ
ေက်းသား + ဘူးသီး = ေသ
မွုိ + ယုန္သား = ေသ
လက္ဖက္ + က်ြဲေခါင္းသီး = ေသ

Ref;shwemyotaw

No comments:

Post a Comment