Popular Posts

Thursday, 5 April 2012

တိုဖူးေႏြး ပူပူေလး......

"ျမန္မာျပည္က ရွမ္းျပည္ကို သတိရတာႏွင့္ မစား၇တာၾကာၿပီျဖစ္တဲ့ မေခ်ာေရးထားေသာ  ႀကိဳက္တ္ေသာ ရွမ္းစာ တိုဖူးေႏြး ပူပူေလးကိုေတြ႕တာႏွင့္ ကူးယူလိုက္ပါတယ္"
 
Friday, March 02, 2012 

တိုဖူးေႏြး ပူပူေလး ဆိုလို႔ မေခ်ာတစ္ေယာက္ တိုဖူးေႏြးေရာင္းေနျပီလို႔ ထင္ၾကမယ္ထင္ပါရဲ႕ေနာ္။ း) ဒီေန႔ မတ္လ ၂ရက္ေန႕ျဖစ္တဲ႔ ေတာင္သူလယ္သမားေန႔ကို ဂုဏ္ျပဳေသာအားျဖင္႔ တိုဖူးေႏြး လုပ္နည္းကို ေဖာ္ျပ ခ်င္ပါတယ္ရွင္။ အားလံုးလိုလိုေတာ႔ တိုဖူးေႏြးကို လုပ္တတ္ၾကတယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ ကၽြန္မလုပ္မဲ႔ တိုဖူးေႏြးက ပဲမႈန္႕ကေနလုပ္တာ မဟုတ္ဘဲ Yellow Peas လို႕ေခၚတဲ႔ စားေတာ္ပဲကေန လုပ္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ပဲမႈန္႔ အလြယ္တကူ ရွာမရရင္ အခုလို စားေတာ္ပဲ ၊ ကုလားပဲတို႔နဲ႕ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒီနည္းကေတာ႔ ရွမ္းျပည္ေျမာက္ပိုင္း မူဆယ္ျမိဳ႕က ရွမ္းဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းတဲ႔ တိုဖူးေႏြးလုပ္နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီနည္း ကို ေျပာျပတဲ႔ မူဆယ္ျမိဳ႕က အစ္မကိုလည္း ေက်းဇူး တင္ပါတယ္။
ပထမဦးစြာ တိုဖူးေႏြးျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ စားေတာ္ပဲမ်ားကို ညကတည္းက ေရစိမ္ထားလိုက္ပါတယ္။

စားေတာ္ပဲ ေရစိမ္

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ေရစိမ္ျပီး ပြလာတဲ႔ ပဲမ်ားကို ေရအနည္းငယ္ထည္႔ျပီး ခုလို ေမႊစက္ ( Blender ) နဲ႔ နည္းနည္းစီ ၾကိတ္ေျခ လိုက္ပါတယ္။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ခုလို ညက္သြားရင္ ရပါျပီ။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing


ပိတ္ပါးစ (သို႕မဟုတ္) ေရစစ္ျဖင္႔ အရည္မ်ားကို စစ္ယူပါတယ္။ ထို႔ေနာက္ အဖတ္မွာ က်န္ေနတဲ႔ အရည္ မ်ားကိုလည္း ညွစ္ယူပါတယ္။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ခုလို အရည္ေတြရျပီဆို ဆႏြင္းအမႈန္႕အနည္းငယ္ကို ေရနဲ႔ ေဖ်ာ္ျပီးထည္႔၊ ဆားသင္႔ေတာ္သေလာက္ ထည္႔ျပီး မီးေပၚမွာ က်ဳိႏိုင္ပါျပီ။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

က်ိဳေနစဥ္မွာ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးရန္ လိုပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ ပဲအႏွစ္ေတြက ေအာက္မွာ အနည္ထိုင္ျပီး မီးတူးသြားႏိိုင္ပါတယ္။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

တုိဖူးေႏြးထဲ ထည္႔စားဖို႕ အဆာပလာေတြ အသင္႔ျပင္ဆင္ထားပါတယ္။ လိုအပ္တဲ႔ အဆာ ပလာေတြကေတာ႔
၁. ငရုပ္သီးဆီေၾကာ္
၂.ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
၃. ႏွမ္းဆီ
၄.ၾကာညိဳ႕ (ၾကာညိဳ႕အလြယ္တကူမရႏိုင္ပါက ထန္းညက္ကို အရည္ပ်စ္ပ်စ္ က်ိဳႏိုင္ပါတယ္)
၅.ေခ်ာက္ေကာ ပါးေကာဆီခ်က္
၆. ေျမပဲဆန္ေထာင္း
၇. ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္း
၈. နံနံပင္
၉. မုန္ညင္းခ်ဥ္ တို႔ျဖစ္ပါတယ္။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

က်ိဳထားတဲ႔ တိုဖူးမ်ား တေျဖးေျဖးနဲ႔ ပ်စ္လာပါျပီ။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

တိုဖူးမ်ား ေရခမ္းျပီး ပ်စ္လာျပီဆိုရင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲတို႔ျဖင္႔ ထည္႔စားလို႔ ရပါျပီ။ ေခါက္ဆြဲမ်ား မထည္႔လိုပါကလည္း တိုဖူးေႏြးခ်ည္း စားႏိုင္ပါတယ္ေနာ္။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ေခါက္ဆြဲကို သီးသန္႔မျပဳတ္ဘဲ တိုဖူးေႏြးပူပူထဲကို ထည္႕ျပီး ခဏ ထားလိုက္ပါတယ္။ ေရႊပဲရြက္ကိုလည္း တိုဖူးထဲ ထည္႔ပါတယ္

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ေရႊပဲရြက္နဲ႔ တိုဖူးေႏြးအဆင္သင္႔ျဖစ္ရင္ အဆာပလာမ်ား ထည္႔လို႔ရပါျပီ။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

အေပၚက အဆာပလာမ်ားနဲ႔ ဆား၊အရသာမႈန္႕တို႕ကို သင္႔တင္႕ေအာင္ ထည္႔လိုက္ရင္ စားဖို႔ အဆင္သင့္ ျဖစ္ပါျပီ။



မဝရင္ ေနာက္တစ္ပြဲထပ္စားႏုိင္ပါတယ္။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

မုန္ညင္းခ်ဥ္သုပ္ကေလးနဲ႔ တြဲစားႏိုင္ပါတယ္။

တိုဖူးေႏြးဆိုတာကေတာ႔ ပူပူေႏြးေႏြးအခ်ိန္မွသာ စားလို႕ေကာင္းတာပါ။ ေအးသြားရင္ ခဲသြားတာမို႔ စားရတာ အဆင္မေျပပါဘူး။ ရွမ္းရိုးရာအစားအစာျဖစ္တဲ႔ တိုဖူးေႏြးနဲ႔ ဒီတစ္ပတ္ေတာ႔ ေက်နပ္ၾကမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင္႔ပါ တယ္ရွင္။

No comments:

Post a Comment