Popular Posts

Tuesday, 30 August 2011

သြားႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး သင္သိသင့္ေသာ အခ်က္သံုးသြယ္


သင့္ပါးစပ္ထဲက သြားေတြ က်န္းမာခိုင္ခံ့ဖို႔ဆိုရင္ သြားတိုက္တံ အေပၚမွာခ်ည္း အားထားေနလို႔မရပါဘူး။ သြားတုိက္ျခင္းနဲ႔ သြားၾကားထိုးႀကိဳးသံုးျခင္းအျပင္ တျခားသင္သိသင့္တဲ့အခ်က္သံုးခ်က္လည္း ရွိေနပါတယ္။
၁။ သၾကား
ကြတ္ကီးမုန္႔၊ သၾကားလံုး၊ ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္ေတြလို သၾကားပါတဲ့အစားအစာေတြဟာ သြားပိုးစားေစတဲ့ အဓိကအေၾကာင္းရင္းျဖစ္သလို ေပါင္မုန္႔လို ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကလည္း သြားပိုးစားေစႏိုင္ပါတယ္။ ကစီဓာတ္ဟာ တံေတြးထဲမွာပါတဲ့ Amylase အင္ဇိုင္းနဲ႔ ေပါင္းၿပီး သြားေႂကြလႊာကို တိုက္စားေစတဲ့ အက္စစ္ျဖစ္လာၿပီး သြားပိုးစားေစပါတယ္။ ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ပါးစပ္ထဲ အၾကာႀကီးရွိေနတဲ့အခါ အက္စစ္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈ မ်ားလာၿပီး သြားထိခိုက္ႏိုင္ေျခ ပိုမ်ားလာပါတယ္။
သတိျပဳရန္
သစ္သီးေျခာက္ေတြ စားတဲ့အခါ သစ္သီးေျခာက္မွာ သၾကားပါဝင္မႈမ်ားၿပီး သြားေတြမွာ ကပ္ၿငိေနႏိုင္ပါတယ္။ မခ်ဳိတဲ့သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာလည္း အက္ဆစ္ဓာတ္ပါဝင္ၿပီး ႐ိုး႐ိုးသၾကားပမာဏျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ သြားပိုးစားေစႏိုင္ပါတယ္။
ေရြးခ်ယ္စားရန္
ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီးလို လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြကို ေရြးစားသင့္ပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သစ္သီးမွာ အခ်ဳိဓာတ္နဲ႔ အက္ဆစ္ဓာတ္ ပါဝင္ေန တတ္ေပမယ့္ တံေတြးအထြက္မ်ားေစတဲ့အတြက္ သြားထိခိုက္ႏိုင္ေျခနည္းပါတယ္။
ဥပမာအားျဖင့္ ပန္းသီးကို သဘာဝသြားတိုက္တံလို႔ေတာင္ တင္စားေခၚေဝၚၾကပါတယ္။ ပန္းသီးဟာ တံေတြးအထြက္မ်ားေစၿပီး သြားမွာ ဘက္တီးရီးယား ကပ္ၿငိမႈ ေလ်ာ့ပါးေစတာေၾကာင့္ပါ။ အိပ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ တံေတြးအထြက္နည္းတဲ့အတြက္ သြားမတိုက္ဘဲ အိပ္ရာဝင္တာက သြားအတြက္ဆိုးက်ဳိး ျဖစ္ေစပါတယ္။
သြားဖံုးေရာဂါ
သြားပိုးစားျခင္းထက္ သြားဖံုးေရာဂါေၾကာင့္ သြားေတြပုိမို ဆံုး႐ႈံးေစႏိုင္ပါတယ္။ သြားဖံုးေရာဂါဟာ ခံတြင္းသန္႔ရွင္းေရး မျပဳလုပ္တဲ့သူနဲ႔ အစာအာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတဲ့သူေတြမွာ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ အရက္ေသာက္သူ၊ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့သူ၊ HIV/AIDS ခံစားေနရသူနဲ႔ စတီးရြိဳက္ေဆးေသာက္ေနရသူ ဒါမွမဟုတ္ ကင္ဆာေဆးသြင္းကုသမႈ ခံယူေနရသူေတြဟာလည္း သြားဖံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားပါတယ္။ ပံုမွန္သြားတိုက္ျခင္းနဲ႔ သြားၾကားထိုးႀကိဳး အသံုးျပဳျခင္းေတြဟာ သြားဖံုးေရာင္ရမ္း နီျမန္းျခင္းမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
သတိျပဳရန္
သြားဖံုးေရာင္ျခင္းျဖစ္ရင္ သြားဖံုးဟာ နီရဲျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ ေသြးထြက္ျခင္း စတဲ့လကၡဏာရပ္ေတြ ျဖစ္ေပၚတတ္ပါတယ္။ ဒါဟာ သြားဖံုးမွာ သြားေခ်း ကပ္ၿငိျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ။ အဲဒီအခါ သြားဆရာဝန္က သြားေခ်းဖယ္ရွားေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာႏိုင္ပါတယ္။ မကုသဘဲထားရင္ သြားဖံုးပိုးဝင္လာၿပီး သြားေတြယိုင္နဲ႔လြယ္ကာ ဆံုး႐ႈံးသြားတတ္ပါတယ္။
ေလ့လာမႈေတြအရ ခံတြင္းက်န္းမာေရးမေကာင္းျခင္းနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါဟာ ဆက္စပ္ေနေၾကာင္း သိရပါတယ္။ သြားဖံုးကေန ေသြးထြက္တာဟာ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ကူးစက္ခံရတာျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးျပႆနာ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သြားဖံုးေရာဂါရွိတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြဆိုရင္ ကေလးေမြးတဲ့အခါ လမေစ့ဘဲ ကေလးေမြးတတ္တဲ့အႏၲရာယ္ေတာင္ရွိပါေသးတယ္။
ေရြးခ်ယ္စားရန္
သြားဖံုးကေန ေသြးထြက္တာဟာ ဗီတာမင္စီ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတဲ့ လကၡဏာတစ္ရပ္ျဖစ္ေနႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေန႔တိုင္းလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အာဟာရစားပါ။ မုန္လာဥနီ၊ တ႐ုတ္နံနံစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ သြားဖံုးက်န္းမာေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၃။ ကူညီႏိုင္ေသာ အစာမ်ား
အသားပါတဲ့ အစာစားၿပီးခ်ိန္မွာ ႏွစ္ခ်ဳိ႕ဒိန္ခဲကို စားေပးပါက သြားပိုးမစားေအာင္ အသင့္အတင့္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ သၾကားမပါတဲ့ ပီေကဝါးေပးတာ ကလည္း တံေတြးအထြက္မ်ားေစၿပီး ခံတြင္းထဲက အက္စစ္ဓာတ္နဲ႔ စားႂကြင္းစားက်န္ေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ အစာစားၿပီးတိုင္း ေရနဲ႔ ပလုတ္က်င္း ေပးျခင္းနဲ႔ သြားတိုက္ေပးျခင္းေတြဟာလည္း သြားပိုးစားျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
သတိျပဳရန္
အခ်ဳိရည္နဲ႔ အခ်ဳိပါတဲ့ သေရစာေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ပါ။ သစ္သီးေျခာက္ေတြနဲ႔ တျခားေစးကပ္တဲ့ အစားအစာေတြကို ခံတြင္းထဲ ငံုမထားပါနဲ႔။
ေရြးခ်ယ္စားရန္
အဆီနည္းႏို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲ စတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြ၊ ဗီတာမင္ေအနဲ႔စီ ပါဝင္တဲ့အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ဖလို႐ိုက္ပါဝင္တဲ့ လက္ဖက္ရည္ေတြကို စားေသာက္ေပးပါ။
Ref: Myanmarewszone

No comments:

Post a Comment