Popular Posts

Tuesday, 21 June 2011

ႏြားဦးေႏွာက္၊ ဆိတ္ဦးေႏွာက္ စားသံုးမႈကို သတိျပဳသင့္

ႏြားဦးေႏွာက္၊ ဆိတ္ဦးေႏွာက္ စားသံုးမႈကို သတိျပဳသင့္
Saturday, 18 June 2011 05:18 | 

ႏြားဦးေႏွာက္၊ ဆိတ္ဦးေႏွာက္ အစရွိေသာ တိရစာၦန္ဦးေႏွာက္မ်ားကို အေသအခ်ာ က်က္ေအာင္ မခ်က္ဘဲ စားသံုးျခင္းသည္ အႏၲရာယ္ရွိေၾကာင္း အေမရိကန္ေရာဂါ ထိန္းခ်ဳပ္ေရးႏွင့္ ကာကြယ္ေရးဗဟုိဌာန (CDC) က ေမလ ၂၃ရက္ေန႔တြင္ ေျပာၾကား ခဲ့သည္။

၎တို႔မွေန၍ အလြန္ရွားပါးၿပီး ျပင္းထန္ သည့္ Prion Diseases ဟုေခၚေသာ ေရာဂါတစ္ရပ္ကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။ Prion Diseases ၌ Creutzfeldt Jakob Diseases၊ နာတာရွည္ ႂကြက္သားခ်ည့္နဲ႔ေသာ ေရာဂါ၊ Bovine Sponginform encephalopathy (ဦးေႏွာက္ေရာင္ ေရာဂါ တစ္မ်ဳိး) တို႔ပါဝင္ၿပီး ႏြား႐ူးေရာဂါဟု လူသိမ်ားသည္။

၎အျပင္ ယခုေနာက္ဆံုးေတြ႕ရွိခ်က္အရေတာတြင္းသမင္၏ အသားကို စားျခင္းသည္ လည္း လူကို ကူးစက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။ Prion Diseases သည္ လူ၌ျဖစ္ပြားမႈ နည္းပါးေသာ္လည္း ေရာဂါျဖစ္ပြားပါက အသက္ေသဆံုးႏိုင္ေျခ လြန္စြာမ်ားျပားသည္ဟု ဆိုသည္။

အဆိုပါ ႏြား႐ူးေရာဂါသည္ ကမာၻ႕ေနရာအႏွံ႔အျပားသို႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔လ်က္ရွိၿပီး မ်ားေသာအားျဖင့္ ၿဗိတိန္၊ အိုင္ယာလန္၊ ျပင္သစ္၊ ေပၚတူဂီ၊ ဆြစ္ဇာလန္၊ အီတလီ၊ နယ္သာလန္၊ ဂ်ာမနီႏွင့္ စပိန္ႏိုင္ငံတို႔တြင္ ေတြ႕ရသည္ဟု ဆိုသည္။ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတြင္ ေကာ္လိုရာဒို ျပည္နယ္ အေရွ႕ေျမာက္ပိုင္း၊ ဝိုမင္းျပည္နယ္ အေရွ႕ေတာင္ပိုင္းႏွင့္ နီဘရာစကားျပည္နယ္ အေနာက္ေတာင္ပို္င္း တို႔တြင္ သမင္ႏွင့္ ဒရယ္တို႔ကို အမဲလိုက္ကာ စားသံုးသည့္ အေလ့ အထ ရွိေသာေၾကာင့္ နာတာရွည္ႂကြက္သားခ်ည့္နဲ႔သည့္ ေရာဂါ အေတြ႕ရမ်ားသည္ဟု ဆိုသည္။

Prion Diseases ကို ျဖစ္ပြားေစေသာ ေရာဂါပိုးသည္ ေတာ္႐ံုအပူခ်ိန္ျဖင့္ မေသႏိုင္ေသာ ေၾကာင့္ တိရစာၦန္ဦးေႏွာက္မ်ားကို မက်က္တက်က္ စားသံုးျခင္းသည္ လြန္စြာ အႏၲရာယ္ မ်ားသည္ဟု ဆိုသည္။ ေရာဂါလကၡဏာမွာလည္း ခ်က္ခ်င္းမျပဘဲ အဆိုပါ ပိုးမႊား၏ ဗီဇကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ျခင္း မရွိေသး၍ ကာကြယ္ေဆးလည္း မရွိေသးေၾကာင္း သိရသည္။

Ref : Good Health-myanmarnewszone


- Posted using BlogPress from my 4GiPhone

No comments:

Post a Comment