Popular Posts

Sunday, 19 December 2010

ေဂၚဖီထုပ္


ေဂၚဖီထုပ္Posted by ပုထုစဥ္ on November 14, 2010 at 6:09pm
View ပုထုစဥ္'s blog



ေဂၚဖီထုပ္ဟာ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားရဲ႕ ေန႕စဥ္စားသံုးတဲ ့ဟင္းလ်ာေတြထဲမွာ ရင္းႏွီးျပီးျဖစ္တဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီး၀လံေတြဟာ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳသလိုပဲ ေဂၚဖီဟာလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အေရးပါလွတဲ ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တာ မဆန္းလွပါဘူး။ ေဂၚဖီကို အစားအစာတစ္ခုအေနနဲ႕သာမက ေဆး၀ါးအျဖစ္ပါ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက မွီ၀ဲစားသံုးခဲ့ၾကပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာဆိုရင္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတင္း၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္စုေတြနဲ႕ အျခားေသာ သတၱဳဓါတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ေနပါတယ္။ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ အာဟာရဓါတ္ေတြ ပါ၀င္ေနတဲ ့ေဂၚဖီထုပ္ကို တကမာၻလံုးမွာ က်ယ္က်ယ္ျပန္႕ျပန္႕ စားသံုးလ်က္ရွိၾကပါတယ္။ ကမာၻေပၚမွာ ေဂၚဖီအမ်ားဆံံံုုုး စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္တဲ့ ႏိုင္ငံေတြကေတာ့ တရုတ္၊ အိႏၵိယ နဲ ့ရုရွားႏို္င္ငံတို႕ ျဖစ္ပါတယ္။ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္မွာ တရုတ္ႏိုင္ငံအတြင္း စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ခဲ့တဲ့ ေဂၚဖီအေလးခ်ိန္မွာ မက္ထရစ္တန္ခ်ိန္ေပါင္း ၃၆၃၃၅၀၀၀ ထိ ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာဆိုရင္ Sulforaphaneဆုိတဲ့ ဓါတ္တမ်ိဳးပါ၀င္ပါတယ္။ အဆိပ္ေတာက္ပစၥည္းေတြကုိ ဖယ္ရွားေပးတဲ ့အင္ဇိုင္းေတြနဲ ့ဓါတ္တုိးဆန္႕က်င္ အင္ဇိုင္းေတြဟာ လူခႏၶာကိုယ္အတြက္ အင္မတန္ အေရးပါလွပါတယ္။ အဲဒီ Sulforaphane ဟာ အထက္ပါ အင္ဇိုင္းေတြ ထြက္ရွိေစဖို႕အတြက္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဂၚဖီစားသံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ရွိ မလိုလားအပ္တဲ ့ အဆိပ္ေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေစႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ ဗီတာမင္ စီ ၾကြယ္၀တဲ့အစာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႕ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမင့္တက္ေစျပီး ေရာဂါပိုးမ်ားအလြယ္တကူ၀င္ေရာက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အနာက်က္ျမန္ေစတဲ ့ အစြမ္းသတၱိလည္းရွိပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ အစာအိမ္အနာရွိသူေတြအတြက္လည္း အလြန္ သင့္ေလ်ာ္တဲ့ သဘာ၀ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ ့ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းက ေဂၚဖီၾကိတ္ရည္ကို အစာအိမ္အနာအတြက္ အသံုျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ ကယ္လီဖိုးနီးယားျပည္နယ္တြင္ အစာအိမ္အနာ ခံစားေနရတဲ့ အက်ဥ္းေထာင္အခ်ဳပ္သားမ်ားကို ေဂၚဖီေဖ်ာ္ရည္နဲ ့ဖန္တီးထားတဲ ့capsule ေဆး၀ါးမ်ား တိုက္ေကၽြးျပီး စမ္းသပ္ခဲ့ရာမွာ ေရာဂါရွိသူရဲ႕ ၉၃ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ရက္သတၱပတ္ သံုးပတ္အတြင္း အစာအိမ္အနာ သက္သာေပ်ာက္ကင္းျပီး အနာက်က္ျမန္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚဖီေဖ်ာ္ရည္ကို တစ္ရက္လွ်င္ ေလးၾကိမ္ေသာက္သံုးေပးျခင္းဟာ အစာအိမ္အနာကို ဆယ္ရက္အတြင္း ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္တယ္လို႕ အေမရိကန္ တိုင္းရင္းေဆးပညာအဖြဲ႕အစည္းရဲ႕ ဒါရိုက္တာ တစ္ဦးျဖစ္သူ Kathi Keville က ဆိုထားပါေသးတယ္။ ေဂၚဖီမ်ားကုိ သိမ္းဆည္းမယ္ဆုိရင္ လွီးျဖတ္ျပီးသားအေနနဲ႕ မသိမ္းဆည္းသင့္ပါဘူး။ ဘာလုိ႕လဲဆိုေတာ့ ေဂၚဖီမွာရွိတဲ ့ဗီတာမင္စီရဲ႕ အာနိသင္ ေပ်ာက္ပ်က္သြားႏုိ္င္ေစလို႕ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႕ ေဂၚဖီကုိ အထုပ္လိုက္အေနနဲ ့သိမ္းဆည္းထားျပီး မိမိတို ့စားသံုးခါနီးမွသာ လွီးျဖတ္ျခင္း ျပဳပါ။ ဒါမွသာ ဗီတာမင္ စီ အာနိသင္ကို အျပည့္အ၀ ရရွိျပီး အနာက်က္ႏႈန္းကို ျမန္ေစႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေတြအျပင္ ေဂၚဖီမွာ ပါ၀င္တဲ ့ကလိုရင္းနဲ ႕ဆာလဖာဟာ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းကို သန္႕ရွင္းေစပါတယ္။ ဆာလဖာဟာဆုိရင္လည္း မိႈေရာဂါနဲ႕ တျခားေသာ ေရာဂါပိုးေတြကို တိုက္ထုတ္ႏုိင္စြမ္းရွိပါေသးတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚဖီဟာ အမွ်င္ဓါတ္ၾကြယ္၀တဲ ့ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္တဲ ့အတြက္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး အူမၾကီးဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြကို မျဖစ္ေပၚေစဖို႕ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ ကင္ဆာဆန္႕က်င္အစားအစာ တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ ေဂၚဖီဟာ အလြန္ထိေရာက္မႈရွိပါတယ္။ ျဗိတိန္ႏိုင္ငံ ကင္ဆာသုေတသနရဲ႕ အဆိုျပဳခ်က္အရ ေဂၚဖီမွာ indole-3- carbinol(I3C) ဆိုတဲ ့ ဓါတ္ေပါင္းပစၥည္းတစ္ခု ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီ I3Cဓါတ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာေဆး၀ါးမ်ားႏွင့္ တြဲဖက္စားသံုးလိုက္မယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေသေစဖို႕အတြက္ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္လည္း I3C ဟာ အီစတိုဂ်င္ေဟာ္မုန္း ဇီ၀ျဖစ္စဥ္တြင္ သက္ေရာက္မႈရွိတဲ့အတြက္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေပၚျခင္းကို တားဆီးေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚဖီ၊ ပန္းမုန္လာ အစရွိတာေတြကို စားေပးျခင္းျဖင့္ အူမၾကီးကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚမႈကို ၄၉ ရာခို္င္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစႏုိ္င္ပါတယ္။ စင္ကာပူႏုိင္ငံတြင္လည္း ေလ့လာခ်က္စစ္တမ္းအရ ေဆးလိပ္မေသာက္သံုးသူေတြမွာ ေဂၚဖီကိုပံုမွန္စားသံုုးေပးျခင္းျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚမႈကို ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ျပီး ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးသူေတြမွာေတာ့ ၆၀ ရာခို္င္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္တယ္လို႕ ဆိုထားပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ ခႏၶာကုိယ္မွာရွိတဲ ့မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာေတြကို ေလွ်ာ့က်ေစႏုိင္တဲ့အတြက္လည္း ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ အစရွိတဲ ့ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ လြန္စြာမွပင္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ရွားရွားပါးပါး သိထားရမွာတစ္ခုကေတာ့ ေဂၚဖီအလြန္အကၽြံစားသံုးျခင္းဟာ လည္ပင္းၾကီးေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီ အမ်ားအျပား စားတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကုိယ္ရွိ သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းမွာ အိုင္အိုဒင္းစုပ္ယူမႈကုိ နည္းေစတတ္ပါတယ္။ isothiocyanates ဆိုတဲ ့ ဓါတ္တမ်ိဳးဟာလည္း သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းတာ၀န္ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တဲ့ အတြက္ ေဂၚဖီဟာ လည္ပင္းၾကီး ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေဂၚဖီစားျပီး လည္ပင္းၾကိးေရာဂါျဖစ္ေပၚမႈအတြက္ တိက်တဲ ့ ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းမ်ားေတာ့ မေတြ႕ရွိရေသးပါဘူး။ မည္သို႕ပင္ဆိုဆို ေဂၚဖီဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေဂၚဖီအလႊာရဲ႕ အျပင္ဘက္ အစိမ္းရင့္ မ်က္ႏွာျပင္ဟာ အတြင္းပိုင္း ေဖ်ာေတာ့တဲ ့ မ်က္ႏွာျပင္ထက္ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဗီတာမင္ အီး၊ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ သံဓါတ္ ပိုမိုပါ၀င္ပါတယ္။ ေဂၚဖီမွာရွိတဲ့ အာဟာရဓါတ္ေတြကိုျပည့္စြာ ရရွိေစဖို႕အတြက္ စနစ္တက် ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ေဂၚဖီကို ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ မီးအားအနည္းငယ္ျဖင့္သာ ခ်က္သင့္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ ဘီႏွင့္ ဗီတာမင္စီ မ်ား ပ်က္စီးသြားေစႏိုင္တဲ့အတြက္ ေဂၚဖီကို မီးအားျပင္းျပင္းနဲ ့ မခ်က္ျပဳတ္သင့္ပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ မိမိတို႕မစားခင္ အခ်ိန္အေတာ္ၾကာကတည္းက ေဂၚဖီကို ၾကိဳတင္ ေဆးေၾကာလွီးျဖတ္မထားသင့္ပါဘူး။ စားေသာက္ဖို ့ အဆင္သင့္ျဖစ္မွသာ ေဆးေၾကာလွီးျဖတ္ျပီး လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ပိုးကိုက္ထားေသာ ေဂၚဖီႏွင့္ ေဂၚဖီထုပ္ရွိ အေၾကာမွ်င္မ်ား အေရာင္ေျပာင္းလဲေနပါက မစားသင့္ပါဘူး။ ေဂၚဖီထုပ္ကို သိမ္းဆည္းထားတဲ့အခါမွာလည္း ပလပ္စတစ္ျဖင့္ ေသခ်ာ ဖံုးအုပ္ျပီး ပလပ္စတစ္အိတ္တြင္ အပ္ျဖင့္ ေလအိတ္ေလးမ်ားေဖာက္ကာ စနစ္တက် သိမ္းဆည္းထားသင့္ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိ ေအးျမ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေနရာတြင္ထားပါက ဗီတာမင္ စီရဲ႕ သက္တမ္းကို ပိုမို ထိန္းသိမ္းထားႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ အသားငါးေတြလို ေစ်းႏႈန္းမၾကီးျမင့္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ၎မွာ ပါ၀င္တဲ ့အာဟာရ တန္ဖိုးေတြကေတာ့ အမ်ားၾကီးျဖစ္ပါတယ္။ အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာဆိုတဲ ့ အတိုင္း ေစ်းႏႈန္း သက္သာျပီး က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ေဂၚဖီကို အာဟာရရွိစြာ စားသံုးႏိုင္ၾကပါေစလို႕ ဆႏၵျပဳေရးသားလိုက္ရပါတယ္။ ေအာင္ေအာင္

ေဂၚဖီထုပ္ဟာ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားရဲ႕ ေန႕စဥ္စားသံုးတဲ ့ဟင္းလ်ာေတြထဲမွာ ရင္းႏွီးျပီးျဖစ္တဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီး၀လံေတြဟာ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳသလိုပဲ ေဂၚဖီဟာလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အေရးပါလွတဲ ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တာ မဆန္းလွပါဘူး။ ေဂၚဖီကို အစားအစာတစ္ခုအေနနဲ႕သာမက ေဆး၀ါးအျဖစ္ပါ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက မွီ၀ဲစားသံုးခဲ့ၾကပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာဆိုရင္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတင္း၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္စုေတြနဲ႕ အျခားေသာ သတၱဳဓါတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ေနပါတယ္။ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ အာဟာရဓါတ္ေတြ ပါ၀င္ေနတဲ ့ေဂၚဖီထုပ္ကို တကမာၻလံုးမွာ က်ယ္က်ယ္ျပန္႕ျပန္႕ စားသံုးလ်က္ရွိၾကပါတယ္။ ကမာၻေပၚမွာ ေဂၚဖီအမ်ားဆံံံုုုး စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္တဲ့ ႏိုင္ငံေတြကေတာ့ တရုတ္၊ အိႏၵိယ နဲ ့ရုရွားႏို္င္ငံတို႕ ျဖစ္ပါတယ္။ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္မွာ တရုတ္ႏိုင္ငံအတြင္း စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ခဲ့တဲ့ ေဂၚဖီအေလးခ်ိန္မွာ မက္ထရစ္တန္ခ်ိန္ေပါင္း ၃၆၃၃၅၀၀၀ ထိ ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာဆိုရင္ Sulforaphaneဆုိတဲ့ ဓါတ္တမ်ိဳးပါ၀င္ပါတယ္။ အဆိပ္ေတာက္ပစၥည္းေတြကုိ ဖယ္ရွားေပးတဲ ့အင္ဇိုင္းေတြနဲ ့ဓါတ္တုိးဆန္႕က်င္ အင္ဇိုင္းေတြဟာ လူခႏၶာကိုယ္အတြက္ အင္မတန္ အေရးပါလွပါတယ္။ အဲဒီ Sulforaphane ဟာ အထက္ပါ အင္ဇိုင္းေတြ ထြက္ရွိေစဖို႕အတြက္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဂၚဖီစားသံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ရွိ မလိုလားအပ္တဲ ့ အဆိပ္ေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေစႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ ဗီတာမင္ စီ ၾကြယ္၀တဲ့အစာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႕ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမင့္တက္ေစျပီး ေရာဂါပိုးမ်ားအလြယ္တကူ၀င္ေရာက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အနာက်က္ျမန္ေစတဲ ့ အစြမ္းသတၱိလည္းရွိပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ အစာအိမ္အနာရွိသူေတြအတြက္လည္း အလြန္ သင့္ေလ်ာ္တဲ့ သဘာ၀ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ ့ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းက ေဂၚဖီၾကိတ္ရည္ကို အစာအိမ္အနာအတြက္ အသံုျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ ကယ္လီဖိုးနီးယားျပည္နယ္တြင္ အစာအိမ္အနာ ခံစားေနရတဲ့ အက်ဥ္းေထာင္အခ်ဳပ္သားမ်ားကို ေဂၚဖီေဖ်ာ္ရည္နဲ ့ဖန္တီးထားတဲ ့capsule ေဆး၀ါးမ်ား တိုက္ေကၽြးျပီး စမ္းသပ္ခဲ့ရာမွာ ေရာဂါရွိသူရဲ႕ ၉၃ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ရက္သတၱပတ္ သံုးပတ္အတြင္း အစာအိမ္အနာ သက္သာေပ်ာက္ကင္းျပီး အနာက်က္ျမန္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚဖီေဖ်ာ္ရည္ကို တစ္ရက္လွ်င္ ေလးၾကိမ္ေသာက္သံုးေပးျခင္းဟာ အစာအိမ္အနာကို ဆယ္ရက္အတြင္း ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္တယ္လို႕ အေမရိကန္ တိုင္းရင္းေဆးပညာအဖြဲ႕အစည္းရဲ႕ ဒါရိုက္တာ တစ္ဦးျဖစ္သူ Kathi Keville က ဆိုထားပါေသးတယ္။ ေဂၚဖီမ်ားကုိ သိမ္းဆည္းမယ္ဆုိရင္ လွီးျဖတ္ျပီးသားအေနနဲ႕ မသိမ္းဆည္းသင့္ပါဘူး။ ဘာလုိ႕လဲဆိုေတာ့ ေဂၚဖီမွာရွိတဲ ့ဗီတာမင္စီရဲ႕ အာနိသင္ ေပ်ာက္ပ်က္သြားႏုိ္င္ေစလို႕ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႕ ေဂၚဖီကုိ အထုပ္လိုက္အေနနဲ ့သိမ္းဆည္းထားျပီး မိမိတို ့စားသံုးခါနီးမွသာ လွီးျဖတ္ျခင္း ျပဳပါ။ ဒါမွသာ ဗီတာမင္ စီ အာနိသင္ကို အျပည့္အ၀ ရရွိျပီး အနာက်က္ႏႈန္းကို ျမန္ေစႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေတြအျပင္ ေဂၚဖီမွာ ပါ၀င္တဲ ့ကလိုရင္းနဲ ႕ဆာလဖာဟာ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းကို သန္႕ရွင္းေစပါတယ္။ ဆာလဖာဟာဆုိရင္လည္း မိႈေရာဂါနဲ႕ တျခားေသာ ေရာဂါပိုးေတြကို တိုက္ထုတ္ႏုိင္စြမ္းရွိပါေသးတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚဖီဟာ အမွ်င္ဓါတ္ၾကြယ္၀တဲ ့ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္တဲ ့အတြက္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး အူမၾကီးဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြကို မျဖစ္ေပၚေစဖို႕ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ ကင္ဆာဆန္႕က်င္အစားအစာ တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ ေဂၚဖီဟာ အလြန္ထိေရာက္မႈရွိပါတယ္။ ျဗိတိန္ႏိုင္ငံ ကင္ဆာသုေတသနရဲ႕ အဆိုျပဳခ်က္အရ ေဂၚဖီမွာ indole-3- carbinol(I3C) ဆိုတဲ ့ ဓါတ္ေပါင္းပစၥည္းတစ္ခု ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီ I3Cဓါတ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာေဆး၀ါးမ်ားႏွင့္ တြဲဖက္စားသံုးလိုက္မယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေသေစဖို႕အတြက္ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္လည္း I3C ဟာ အီစတိုဂ်င္ေဟာ္မုန္း ဇီ၀ျဖစ္စဥ္တြင္ သက္ေရာက္မႈရွိတဲ့အတြက္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေပၚျခင္းကို တားဆီးေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚဖီ၊ ပန္းမုန္လာ အစရွိတာေတြကို စားေပးျခင္းျဖင့္ အူမၾကီးကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚမႈကို ၄၉ ရာခို္င္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစႏုိ္င္ပါတယ္။ စင္ကာပူႏုိင္ငံတြင္လည္း ေလ့လာခ်က္စစ္တမ္းအရ ေဆးလိပ္မေသာက္သံုးသူေတြမွာ ေဂၚဖီကိုပံုမွန္စားသံုုးေပးျခင္းျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚမႈကို ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ျပီး ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးသူေတြမွာေတာ့ ၆၀ ရာခို္င္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္တယ္လို႕ ဆိုထားပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ ခႏၶာကုိယ္မွာရွိတဲ ့မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာေတြကို ေလွ်ာ့က်ေစႏုိင္တဲ့အတြက္လည္း ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ အစရွိတဲ ့ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ လြန္စြာမွပင္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ရွားရွားပါးပါး သိထားရမွာတစ္ခုကေတာ့ ေဂၚဖီအလြန္အကၽြံစားသံုးျခင္းဟာ လည္ပင္းၾကီးေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီ အမ်ားအျပား စားတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကုိယ္ရွိ သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းမွာ အိုင္အိုဒင္းစုပ္ယူမႈကုိ နည္းေစတတ္ပါတယ္။ isothiocyanates ဆိုတဲ ့ ဓါတ္တမ်ိဳးဟာလည္း သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းတာ၀န္ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တဲ့ အတြက္ ေဂၚဖီဟာ လည္ပင္းၾကီး ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေဂၚဖီစားျပီး လည္ပင္းၾကိးေရာဂါျဖစ္ေပၚမႈအတြက္ တိက်တဲ ့ ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းမ်ားေတာ့ မေတြ႕ရွိရေသးပါဘူး။ မည္သို႕ပင္ဆိုဆို ေဂၚဖီဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေဂၚဖီအလႊာရဲ႕ အျပင္ဘက္ အစိမ္းရင့္ မ်က္ႏွာျပင္ဟာ အတြင္းပိုင္း ေဖ်ာေတာ့တဲ ့ မ်က္ႏွာျပင္ထက္ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဗီတာမင္ အီး၊ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ သံဓါတ္ ပိုမိုပါ၀င္ပါတယ္။ ေဂၚဖီမွာရွိတဲ့ အာဟာရဓါတ္ေတြကိုျပည့္စြာ ရရွိေစဖို႕အတြက္ စနစ္တက် ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ေဂၚဖီကို ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ မီးအားအနည္းငယ္ျဖင့္သာ ခ်က္သင့္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ ဘီႏွင့္ ဗီတာမင္စီ မ်ား ပ်က္စီးသြားေစႏိုင္တဲ့အတြက္ ေဂၚဖီကို မီးအားျပင္းျပင္းနဲ ့ မခ်က္ျပဳတ္သင့္ပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ မိမိတို႕မစားခင္ အခ်ိန္အေတာ္ၾကာကတည္းက ေဂၚဖီကို ၾကိဳတင္ ေဆးေၾကာလွီးျဖတ္မထားသင့္ပါဘူး။ စားေသာက္ဖို ့ အဆင္သင့္ျဖစ္မွသာ ေဆးေၾကာလွီးျဖတ္ျပီး လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ပိုးကိုက္ထားေသာ ေဂၚဖီႏွင့္ ေဂၚဖီထုပ္ရွိ အေၾကာမွ်င္မ်ား အေရာင္ေျပာင္းလဲေနပါက မစားသင့္ပါဘူး။ ေဂၚဖီထုပ္ကို သိမ္းဆည္းထားတဲ့အခါမွာလည္း ပလပ္စတစ္ျဖင့္ ေသခ်ာ ဖံုးအုပ္ျပီး ပလပ္စတစ္အိတ္တြင္ အပ္ျဖင့္ ေလအိတ္ေလးမ်ားေဖာက္ကာ စနစ္တက် သိမ္းဆည္းထားသင့္ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိ ေအးျမ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေနရာတြင္ထားပါက ဗီတာမင္ စီရဲ႕ သက္တမ္းကို ပိုမို ထိန္းသိမ္းထားႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီဟာ အသားငါးေတြလို ေစ်းႏႈန္းမၾကီးျမင့္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ၎မွာ ပါ၀င္တဲ ့အာဟာရ တန္ဖိုးေတြကေတာ့ အမ်ားၾကီးျဖစ္ပါတယ္။ အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာဆိုတဲ ့ အတိုင္း ေစ်းႏႈန္း သက္သာျပီး က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ေဂၚဖီကို အာဟာရရွိစြာ စားသံုးႏိုင္ၾကပါေစလို႕ ဆႏၵျပဳေရးသားလိုက္ရပါတယ္။ ေအာင္ေအာင္

No comments:

Post a Comment